Shutterstock

Jagers kweekten bananen op terrassen

Archeologen hebben sporen van bananenteelt gevonden op een Australisch eiland. Ze hebben het beeld van de oorspronkelijke bevolking van het continent hierdoor behoorlijk moeten bijstellen.

Uit nieuw onderzoek van de Australian National University blijkt dat de oorspronkelijke bevolking van Australië niet uitsluitend uit jager-verzamelaars bestond, zoals tot nu toe aangenomen.

Bij opgravingen op het Noord-Australische eiland Mabuiag kwam aan het licht dat de bewoners 2000 jaar geleden bananen kweekten.

De onderzoekers vonden sporen van kunstmatige terrassen op de hellingen van het eiland en vroegen zich af waar die voor hadden gediend.

Een aantal grondmonsters vertoont duidelijke tekenen van ‘een intensieve teelt van bananen in de vorm van afzettingen van zetmeelgranulaat, microfossielen van bananenplanten en houtskool,’ aldus de onderzoekers.

Australische archeologen doen een grote ontdekking

De wetenschap gaat er al jaren vanuit dat de oorspronkelijke bevolking van Australië uit jager-verzamelaars bestond. Na de vondst van oude sporen van landbouw moet dat beeld worden bijgesteld.

© ANU

Landbouw op een eiland

Australische archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Australische eiland Mabuiag 2000 jaar geleden bananen kweekten.

© ANU

Betrokken onderzoeker

Het onderzoek naar de bananenteelt werd geleid door Robert Williams, die zelf afstamt van de oorspronkelijke Australiërs.

© ANU

Terrassen verraadden landbouw

Op de hellingen van het eiland werd een aantal kunstmatige terrassen ontdekt. Uit grondmonsters bleek dat er bananen waren gekweekt.

Bananen en zeekoeien

Een koolstof 14-datering van de houtskool laat zien dat de bananenteelt tussen de 2145 en 1930 jaar geleden plaatsvond.

Die datering staat op gespannen voet met de aanname dat de oorspronkelijke bevolking van Australië alleen leefde van jagen en verzamelen.

De laatste jaren is uit ander onderzoek gebleken dat de Aboriginals volop eiwitten binnenkregen door het eten van vis, zeekoeien en schildpadden.

Onderzoeksleider Robert Williams concludeert dan ook dat de oude Australiërs voedsel van ‘zeer hoge kwaliteit’ aten.

Die theorie is strijdig met de eerdere theorie dat de Aboriginals eenzijdig aten.