Is er verschil tussen papyrus en perkament?

Zijn papyrus en perkament uit hetzelfde materiaal gemaakt?

Het Egyptische papyrus werd gemaakt van de papyrusplant.

Papyrus werd gemaakt van de plant Cyperus papyrus, die langs de Nijl in Egypte groeide, en perkament is van dierenhuiden gemaakt. De Egyptenaren gebruikten papyrus al rond 3000 v.Chr., en het was een belangrijk exportproduct. Om rollen van papyrus te maken sneden de Egyptenaren plantenstengels in dunne repen met de vezels mee. Deze werden enkele dagen geweekt en daarna in de zon te drogen gelegd.

De repen overlapten elkaar iets en vormden zo grote vellen om op te schrijven. Geschiedkundigen menen dat er in het Byzantijnse Rijk in de 12e eeuw nog altijd papyrus werd gebruikt. Perkament werd gemaakt van huiden van geiten, schapen en kalveren. De techniek was al duizenden jaren bekend, maar is rond 200 v.Chr. verfijnd, zodat perkament bruikbaar werd.

De huiden werden geweekt in kalkwater, dat vet oploste en restjes vlees en haren verwijderde. De huiden werden op een rek te drogen gehangen. Daarna werden ze met krijt ingewreven en met puimsteen geschuurd.

De techniek kwam uit Pergamon in het huidige Turkije, vandaar de naam. Perkament is sterker dan papyrus en was lokaal te vervaardigen. Na de Middeleeuwen werd het perkament afgelost door het goedkopere papier.

Perkament, gemaakt van gedroogde huiden, kwam uit de stad Pergamon.