ASSAF PERETZ, IAA

In de oudheid kreeg men opium mee in het graf

Bij Tel Aviv in Israël is de oudste opium ter wereld gevonden. Het lijkt erop dat drugs een onderdeel waren van de begrafenissen van 3000 jaar geleden.

In een grafcomplex in Yahud, 11 kilometer van Tel Aviv in Israël, is iets bijzonders gevonden. In het 3400 jaar oude graf bleek de tot nu toe oudste vondst van opium te liggen.

Het graf werd al in 2012 ontdekt, en toen dachten de archeologen al dat sommige grafgiften opium bevatten. Naast de overledene lagen kruiken in de vorm van de zaadcapsule van de papaverplant. Nader onderzoek heeft deze theorie bevestigd.

De archeologen verwachten dat de opium in de oudheid is verbouwd in een gebied dat nu bij Turkije hoort. De kruiken in het graf werden daarentegen gemaakt op Cyprus, want opium was een internationaal handelswaar.

De kruiken in het graf hadden de vorm van omgekeerde zaadcapsules van de papaverplant.

© ASSAF PERETZ, IAA, Shutterstock

Bij rouwen hoorde roken

De archeologen van de Israëlische Autoriteit voor Oudheden hebben twee theorieën over waarom de overledene opium kreeg. Het zou kunnen dat de bezoekers van de begrafenis opium rookten om de geest een goede reis te wensen en samen in extase te raken.

‘Het alternatief is dat de opium die vlak naast het lijk is geplaatst, bedoeld was voor de geest van de overledene, zodat die het graf kon verlaten en zich kon voorbereiden op het hiernamaals,’ vertelt Dr. Ron Beeri van de Israëlische Autoriteit voor Oudheden.