Shutterstock

Ierse koning was product van inteelt, net als farao’s

In de meeste culturen zijn huwelijken tussen naaste familieleden taboe. Maar in het oude Ierland lag het iets anders.

Archeologen en genetici van het Trinity College in Dublin hebben na nieuw onderzoek vastgesteld dat inteelt heel gewoon was bij de elite van het Ierland van de steentijd.

Dat ontdekten ze door de botresten te analyseren van een man die is begraven in het 200.000 ton zware prehistorische monument Newgrange. Dat grafmonument werd meer dan 5000 jaar geleden gebouwd.

Het resultaat van de genetische analyse was een verrassing voor de wetenschappers. ‘Zoiets heb ik nog nooit gezien,’ zegt hoofdonderzoeker dr. Lara Cassidy.

‘We erven allemaal twee genomen: een van onze moeder en een van onze vader. De genomen van dit individu lijken echter als twee druppels water op elkaar, wat er sterk op wijst dat er sprake is van inteelt,’ legt Cassidy uit.

In het graf lagen de stoffelijke resten van een man die de zoon van een broer en zus lijkt te zijn.

Shutterstock

De onderzoekers vermoeden dat de man uit Newgrange het product is van een huwelijk tussen broer en zus. Dit type huwelijk kwam traditioneel wereldwijd alleen bij de elite voor, zoals die van het oude Egypte.

Uit botresten van andere grootse steentijdgraven blijkt bovendien dat het vermoedelijk om een koningsgeslacht ging waarvan de leden uitsluitend met elkaar mochten trouwen.

Interessant genoeg strookt de conclusie met een oud Iers verhaal, dat in de 11e eeuw werd opgeschreven.

Het maakt gewag van een oude koning die er elke ochtend voor zorgde dat de zon weer opkwam door met zijn zuster naar bed te gaan.