Honderden mensen kwamen om bij mysterieuze veldslag

Voor het eerst wordt becijferd hoeveel krijgers het leven lieten in een gruwelijke slag in de Deense ijzertijd.

Bij Alken Enge in het Deense Jutland verzamelt de lokale bevolking al sinds de jaren 1960 botresten.

Honderden mensen sneuvelden bij een bloedige confrontatie tussen Germaanse stammen in het Deense Jutland rond het begin van onze jaartelling. Dat schrijven Deense archeologen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

‘Het staat vast dat er ten minste 380 mensen zijn gedood. Maar mogelijk waren het er meer dan 1000,’ aldus opgravingsleider Ejvind Hertz.

Grootste Germaanse veldslag

Daarmee lijkt het er sterk op dat deze slag tussen rivaliserende stammen uniek was.

‘Er werden in die tijd wel grotere veldslagen uitgevochten, maar daar waren altijd Romeinen bij betrokken. Deze slag is waarschijnlijk de grootste krachtmeting tussen Germaanse stammen geweest,’ legt Hertz uit.

De Romeinen speelden op de achtergrond wel een rol, want er zijn sterke aanwijzingen dat de Romeinse expansiedrift de aanleiding vormde voor de slag.

Toen de Romeinen namelijk oprukten naar het noorden, verdreven ze diverse Germaanse stammen die in Centraal-Europa woonden. Deze trokken naar het noorden, waar ze in botsing kwamen met de Germanen in Denemarken.

Wachten op DNA-resultaten

Hoewel de archeologen intussen een vrij goed beeld hebben van wat zich zo’n 2000 jaar geleden op het slagveld heeft afgespeeld, is er ook nog veel wat ze niet weten. Zo is het onduidelijk waar de strijdende Germaanse stammen precies vandaan kwamen.

‘Er wordt op dit moment een DNA-analyse uitgevoerd, en we hopen de resultaten daarvan snel binnen te krijgen,’ aldus Hertz.