Amelia Earhart in de cockpit van haar Lockhead Electra 10E, het toestel waarmee ze de aarde rond probeerde te vliegen.

© Creative Commons/Wikimedia

Honden moeten het lijk van wereldberoemde pilote op tropisch eiland zoeken

Na 80 jaar hebben onderzoekers nog steeds niet de hoop opgegeven om de verdwenen pilote Amelia Earhart te vinden. Speurhonden moeten nu op zoek naar haar botten op een eiland in de Stille Oceaan.

7 juli 2017 door Karine Kirkebæk

80 jaar geleden – op 2 juli 1937 – steeg Amelia Earhart samen met haar navigator Fred Noonan op vanuit de plaats Lae op Papoea-Nieuw-Guinea.

Het duo moest het laatste traject van hun wereldreis per vliegtuig nog afleggen. Earhart en Noonan zouden landen op het eiland Howland, maar daar zijn ze nooit opgedoken.

Een theorie over het verdwijnen van de beroemde vrouw stelt dat ze een noodlanding heeft gemaakt op het kleine Pacifische eilandje Nikumaroro, zo'n 650 km ten zuiden van Howland.

Amelia Earhart was onderweg naar het eiland Howland toen ze verdween.

© Google Maps

Uitstekende speurhonden

Een groep onderzoekers van The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) heeft eerder 12 missies georganiseerd om het stoffelijk overschot van Amelia Earhart te zoeken. 

Nu sturen ze vier honden van het ras bordercollie naar Nikumaroro. De honden zijn van een instituut voor speurhonden, en ze kunnen menselijke resten opsnuiven tot 2,7 m onder de grond.

Als de honden botten vinden, worden die naar de VS gestuurd, waar DNA-wetenschappers ze zullen vergelijken met DNA van Amelia Earharts levende verwanten. 

Grote verwachtingen

De onderzoekers verwachten veel van het onderzoek op Nikumaroro. Ten eerste omdat de honden uitblinken in het vinden van dingen onder de grond. Ten tweede omdat TIGHAR in 2012 een blikje op het eiland vond met crème tegen sproeten, die Earhart gebruikte.

En ten derde omdat TIGHAR eerder dit jaar mogelijk een bovenarmbot van Earhart heeft geïdentificeerd. Het bot is al in 1940 op Nikumaroro gevonden, maar werd pas dit jaar nader onderzocht.

Bekijk ook ...