Hobbyisten met metaaldetectoren vinden zeldzame schat

Twee Noorse broers, ieder gewapend met een metaaldetector, hebben 24 bronzen bijlkoppen van ongeveer 3000 jaar oud gevonden. Dit is een zeldzame vondst, aldus archeologen.

Joakim en Jørgen Korstad hebben in totaal 24 bijlkoppen gevonden in een veld buiten Trondheim.

© Jørgen Korstad

De broers Joakim en Jørgen Korstad struinden urenlang rond in een veld buiten het dorp Hegra, ongeveer 44 kilometer van de Noorse stad Trondheim.

En hun metaaldetectoren bleven maar piepen. In totaal hebben ze 24 bijlkoppen, een speerpunt en een lemmet van brons gevonden. Bovendien hebben ze, zo lijkt het in ieder geval, ook een stukje van een bazuin gevonden – een historisch blaasinstrument.

De twee broers deden hun eerste vondst in dit gebied in januari, en de laatste was in april. Al meteen namen ze contact op met de archeoloog Eirik Solheim, die het gebied direct liet afzetten.

Want wat de broers gevonden hadden, was van onschatbare historische waarde.

Een offer voor de goden

Volgens Solheim komen de vondsten uit het late bronzen tijdperk, ergens tussen 1100 en 500 v. Chr.

Dit soort vondsten wordt door archeologen 'depotvondsten' genoemd, omdat het om voorwerpen gaat die niet in verband kunnen worden gebracht met begrafenisrituelen. Naar verwachting zijn ze begraven om ze tijdelijk te bewaren, of als religieus offer.

En het zou beide kunnen kloppen, aldus de archeoloog Merete Moe Henriksen van de Technisch-Natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (NTNU).

Geen eerder bewijs

Nog nooit zijn er zo veel bronzen bijlen op één en dezelfde plaats in Noorwegen gevonden. Een unicum, zowel voor Noorwegen als Scandinavië, volgens Merete Moe Henriksen.

Archeologen hebben al langer het vermoeden dat er ongeveer 3000 jaar geleden al mensen in het gebied rondom Trondheim woonden, maar tot nog konden ze dat niet bewijzen.