Noonans

Hobbyarcheoloog vindt middeleeuwse ring met diamant

Elke hobbyarcheoloog droomt ervan dat de piepjes van zijn metaaldetector hem ooit goud en edelstenen brengen. Voor deze geluksvogel kwam die droom uit.

Zoals zo vaak struinde de 69-jarige David Board in Dorset, Engeland een akker af met zijn metaaldetector.

Board mocht er zoeken van de boer, maar had tot dan toe niets gevonden. Maar kort voordat hij naar huis zou gaan, klonk er een piep. Op slechts 12 centimeter diepte stuitte hij op iets van metaal, dat hij opgroef en meenam om verder te onderzoeken.

‘Pas toen ik thuiskwam en de modder eraf spoelde, besefte ik dat de vondst veel beter was dan ik had gedacht,’ legt de amateurarcheoloog uit.

Dat is nog een understatement: Board had een gouden ring gevonden met een diamant erin. De ring leverde hem circa 44.000 euro op, die hij deelt met de boer van wie het land is.

De ring heeft een Franse inscriptie: ‘Ieo vos tien foi tenes le moy’ – zoals ik uw geloof vasthoud, houd u het mijne.

© Noonans

Trouwring in perfecte staat

Board droeg de ring over aan het British Museum, dat bevestigde dat deze echt was en uit de middeleeuwen stamde. Waarschijnlijk was het een trouwring.

Daarna werd de ring geveild. De Britse wet schrijft voor dat belangrijke vondsten toevallen aan de staat in ruil voor een passende vergoeding. Vondsten die historisch minder relevant zijn, mogen worden geveild.

‘De ring is in bijna perfecte staat. (...) Hij bestaat uit twee gevlochten banden, die de vervlochten levens van het echtpaar symboliseren,’ zegt Nigel Mills van het veilinghuis Noonans, dat de ring verkocht.