In Kazachstan hebben archeologen de ruïne van een 4000 jaar oude piramide ontdekt.
Het is de eerste in zijn soort die op de Centraal-Aziatische vlakten is gevonden.
De piramide was versierd met afbeeldingen van paarden en ruiters, en de plek was waarschijnlijk een heiligdom, waar nomadenvolken paarden vereerden.
Piramide was geavanceerd bouwwerk
Archeologen van de Eurasian National University (ENU) werken al sinds 2014 aan de opgraving in Kyrykungir, 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Astana.
Eerder vonden ze al graven van de Hunnen en de Saken, evenals kleine bronzen bollen, potscherven en sporen van voedsel. En nu is ook de ruïne van een groot bouwwerk opgegraven, waarvan de archeologen denken dat het een piramide is geweest.
De overblijfselen van de fundering laten zien dat het gebouw zeshoekig was met 13 meter brede zijden, die taps toeliepen naar de top.
Het monument was waarschijnlijk een trappiramide met hoge treden aan de buitenkant. Die kennen we ook van bouwwerken in Midden-Amerika, zoals Chichen Itza in Mexico.
De Kazachstaanse piramide, die rond 2000 v.Chr. is gebouwd, had volgens de onderzoekers echter ook enkele ronde ruimtes in het midden.
‘Het is een zeer geavanceerd en complex bouwwerk,’ zegt Ulan Umitkaliyev, hoofd van de faculteit Geschiedenis aan de ENU.

Volgens onderzoekers was de piramide in Kazachstan een trappiramide, net als de piramide van Chichen Itza in Mexico. Die 30 meter hoge tempel werd rond de 9e eeuw door de Maya’s gebouwd – ruim 2500 jaar na het pas ontdekte heiligdom in Centraal-Azië.
Heiligdom was versierd met hoefdieren
Op de resten van de buitenmuren zijn afbeeldingen van paarden aangetroffen. Elders op de opgravingssite in Kyrykungir zijn ook sieraden en potscherven ontdekt die waren versierd met de trouwe metgezel van het ruitervolk.
Volgens Ulan Umitkaliyev laat dit zien dat de vindplaats al in de bronstijd een cultureel centrum was: ‘Zelfs toen was de paardencultus al extreem belangrijk, zoals de vondst van paardenbotten rond het gebouw laat zien.’
In een persbericht zegt hij dat er ook afbeeldingen van kamelen zijn aangetroffen.
Voor de verschillende nomadenvolken die duizenden jaren op de Centraal-Aziatische steppen leefden, waren paarden een onmisbaar onderdeel van het leven.
Volken als de Scythen, Hunnen en Mongolen zetten paarden in bij de grote volksverhuizingen, maar de dieren werden ook gebruikt door krijgers van angstaanjagende invasielegers, die bliksemaanvallen konden uitvoeren en grote afstanden konden afleggen.
De kinderen van de Hunnen leerden al vanaf hun derde paardrijden en paarden verzorgen.
Daarnaast waren de paarden belangrijk als voedselbron, want de ruiters dronken de melk en aten het vlees van de dieren.
Begin 5e eeuw schreef de historicus Zosimus, die in Constantinopel woonde, dat ‘de Hunnen op hun paarden leven en slapen.’
De nieuwe ontdekking duidt erop dat de oude steppevolken ook piramiden bouwden om hun heilige huisdieren te eren.

De ruïne laat zien dat de piramide in Kazachstan zeshoekig was, met zijden die aan de basis 13 meter lang waren.