Willy Stöwer/Library of Congress

Helper Titanic gevonden met unieke techniek

Het schip dat de Titanic vergeefs waarschuwde voor ijsbergen, is met een nieuwe techniek opgespoord, hoewel de stomer op de zeebodem ligt en niet door duikers geïdentificeerd is.

Op 15 april 1912 ontving de marconist van de Titanic een waarschuwing. Het vrachtschip SS Mesaba had grote ijsbergen gezien in de westelijke Atlantische Oceaan.

Het bericht bereikte de dienstdoende officier op de brug van de Titanic echter niet, en het gevolg was een scheepsramp die niemand voor mogelijk had gehouden.

Van 1898 tot 1918 bevoer het stoomschip SS Mesaba de Atlantische Oceaan.

© Public domain

De SS Mesaba ging door als koopvaarder tot hij in 1918, in de Eerste Wereldoorlog, tot zinken werd gebracht door een Duitse torpedo. 20 opvarenden kwamen om.

Nu heeft een team marien archeologen van de universiteit van Bangor in Wales het wrak gevonden van het schip dat de Titanic probeerde te redden.

Goedkope zoektocht is veelbelovend

De vondst is te danken aan een verbeterde sonar aan boord van het expeditieschip van de universiteit, de Prince Madog.

De nieuwe sonar speurde een gebied van 19.000 vierkante kilometer in de Ierse Zee af. Er lagen 273 wrakken, en op basis van details werd de SS Mesaba geïdentificeerd.

© University of Bangor

Deze multibeam sonar geeft een gedetailleerd beeld van de zee met verschillende echoloden.

‘Voorheen hadden we maar naar een paar wrakken per jaar kunnen duiken om ze visueel te identificeren. Maar dankzij het unieke sonarsysteem van de Prince Madog kunnen we de wrakken op een goedkopere manier onderzoeken. We kunnen het vergelijken met historische informatie zonder dure duiken te hoeven maken,’ zegt dr Innes McCartney van het sonaronderzoek aan de universiteit van Bangor.