Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De opgravingssite beslaat op dit moment circa 2000 m², maar wordt waarschijnlijk nog een stuk groter.

© Konstantinos Alexiou, Museet på Sønderskov
Cultuur - Archeologie

Grote tempel van Odin opgegraven in bekend Vikinggebied

Na een tip van amateurarcheologen zijn de resten van een unieke tempel uit de oudheid blootgelegd in een veld bij Ribe in het Deense Jutland. Het wordt een van de belangrijkste vondsten ooit genoemd.

Deense archeologen hebben voor het eerst de resten van een oudnoordse tempel opgegraven. Opgravingsleider en conservator Lars Grundvad noemt de sensationele ontdekking al ‘een van de belangrijkste ijzertijdvondsten van Denemarken’.

De eerste sporen van de tempel doken op in februari 2018, toen het metaaldetectorteam Team Rainbow Power een veld afzocht bij Ribe, een stad in het Deense Jutland.

Twee jaar eerder had dit team de Fæsted-schat ontdekt – de tot dusver grootste goudschat uit de Vikingtijd van Denemarken –, ruim een kilometer van de plek waar de metaaldetectoren nu begonnen te piepen.

Tien lanspunten en een speer kwamen er uit de grond tevoorschijn. Daarop nam het team contact op met het museum Museet på Sønderskov, dat een archeologisch onderzoek begon.

Klik op de afbeelding om te zien wat de archeologen hebben gevonden:

Constructie doet denken aan Zweedse Vikingtempel

Bij de opgraving kwamen er allerlei voorwerpen tevoorschijn: meer dan 50 lansen en speren, twee gebogen zwaarden en kleine hoeveelheden goud. Alles lag in de ruïne van een gebouw, dat volgens de archeologen waarschijnlijk als een grote tempel fungeerde in de ijzertijd, tussen circa 150 en 450 n.Chr.

De constructie van de tempel en de manier waarop de lansen in de grond zijn gestoken rondom twee verticale draagbalken, doet sterk denken aan de grote Zweedse ijzertijdtempel in Uppåkra bij Lund.

Wapens werden aan Odin geofferd

De meeste van de gevonden lansen en speren uit Fæsted waren verbrand, waarschijnlijk als offers. En aangezien Odin vaak in verband wordt gebracht met steekwapens, zijn er sterke aanwijzingen dat de tempel aan hem was gewijd.

De archeologen denken dat de opgravingen nog jaren zullen duren.

Opgravingsleider Lars Grundvad weet dat er nog jaren werk aan de winkel is.

© Flemming Fabriciussen

Uit onderzoek blijkt dat de speren bij de verticale draagbalken in de grond werden gestoken, waarna de tempel werd platgebrand. Daarna is hij ongeveer acht keer weer opgebouwd. De archeologen weten nog niet waarom.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg