University of Aberdeen
Pembroke Castle

Grot onder middeleeuws kasteel herbergt ongelooflijke vondst

Onder het beroemde Pembroke Castle ligt een grot die eeuwenlang was afgesloten voor de buitenwereld. Archeologen die er gingen graven, zijn enthousiast over wat ze aantroffen.

Toen archeologen van de universiteit van Aberdeen een grote grot onder het middeleeuwse Pembroke Castle in Wales onderzochten, vonden ze geen opslagruimte of kerker.

In de grote Wogan Cave onder het kasteel troffen ze sporen aan van de vroegste Homo sapiens op de Britse Eilanden, die dateren uit het midden van de laatste ijstijd, zo’n 50.000 jaar geleden.

In de grot lagen stenen werktuigen en dierenbotten die lijken op werktuigen die elders in Europa zijn gevonden en waarvan bekend is dat ze door Homo sapiens zijn gebruikt.

De vondsten zijn vooral belangrijk omdat er heel weinig sporen zijn van de eerste Homo sapiens in Engeland, en die zijn allemaal opgegraven in de 19e en begin 20e eeuw. Met moderne technologie kunnen de archeologen de nieuwe vondsten nauwkeuriger uitgraven.

Nieuwe middelen kunnen leiden tot andere inzichten

Tot nu toe is slechts een klein deel van de grote grot onder Pembroke Castle blootgelegd.

Maar het werk gaat de hele zomer door, en de vondsten zijn nu al zo belangrijk dat de archeologen de grot een van de belangrijkste vondsten van Groot-Brittannië noemen.

Opgravingsleider Rob Dinnis zegt:

‘We kunnen nu moderne archeologische methoden inzetten om veel meer te weten te komen over deze belangrijke periode. Wanneer arriveerden deze mensen precies in Groot-Brittannië? Waar kwamen ze vandaan en hoe leefden ze in het landschap van de ijstijd? Dergelijke vragen kunnen we nu proberen te beantwoorden, dankzij deze fantastische grot.’

Hij voegt eraan toe: ‘Het is een grote grot en we hebben nog maar een klein stukje bekeken. Wie weet wat we de komende jaren nog meer zullen vinden?’

Pembroken linna.

Pembroken linna kuului aikoinaan muun muassa William Marshallille, joka oli yksi 1100-luvun Englannin vaikutusvaltaisimmista ritareista.

© Shutterstock