Groot Deens oorlogsschip gevonden in Kattegat

Vanwege een pijnlijke schipbreuk in 1780 werd het lot van het Deense linieschip Printz Friderich jaren geheimgehouden. Nu heeft een team ervaren duikers het eindelijk gelokaliseerd.

Aan dit zeer gedetailleerde model van het schip Printz Friderich is 10 jaar gewerkt.

Na meer dan 10 jaar zoeken hebben de duikers die zich de ‘Undervandsgruppen’ (onderwatergroep) noemen, de resten gevonden van het linieschip Printz Friderich. Het schip was eind 18e eeuw de trots van de Deense vloot, maar liep op 29 september 1780 voor de kust van het Deense eiland Læsø aan de grond en verging in de loop van drie dagen.

Dankzij een grote reddingsactie kwamen slechts zes à acht van de in totaal 667 bemanningsleden om. De schipbreuk werd vervolgens geheimgehouden, omdat het schip met zijn 70 kanonnen circa 5 procent van de Deense vloot vertegenwoordigde en de admiraliteit niet wilde dat onder meer Engeland het nieuws van het grote verlies zou vernemen.

Droom gaat in vervulling

De Undervandsgruppen heeft ruim 200 duiken uitgevoerd en meer dan 104 vierkante kilometer van de bodem van het Kattegat met sonar en magnetische meetapparatuur doorzocht. En nu is het 52 meter lange schip dan eindelijk teruggevonden. Voor de Deense duikers is daarmee een droom in vervulling gegaan.

‘Het is fantastisch. Ik duik al 45 jaar en heb in die tijd onderzeeërs en oude zeilschepen gevonden. Maar zoiets groots als dit heb ik nog nooit meegemaakt, want het schip lag vergeten op de zeebodem en nu komt de geschiedenis naar boven,’ aldus Kim Schmidt van de Undervandsgruppen.

Schip herbergt meer wapens

Het scheepswrak is na ruim 200 jaar op de zeebodem sterk aangetast, maar de duikers gaan in samenwerking met het Læsø Museum op zoek naar financiering om voorwerpen uit het schip te laten bergen.

Tot dusver zijn onder andere musketkogels en messing rapiergevesten naar boven gehaald, maar vermoedelijk liggen er ook kanonnen en andere wapens onder het zand.