Grondwerkers vinden slachtoffers van bizarre rituele moorden

Engelse grondwerkers kregen de schrik van hun leven toen ze een aantal bizarre skeletten opgroeven. Volgens archeologen gaat het mogelijk om rituele moorden of offers.

Bij deze vrouw waren de handen aan elkaar gebonden en de voeten afgehakt. Een van de voeten was naast de borst gelegd.

Bij graafwerk voor een nieuwe pijpleiding in Oxfordshire in Zuid-Engeland stuitten de arbeiders op 26 skeletten, die in vreemde houdingen lagen. Archeologen die erbij werden gehaald, constateerden al snel dat het gaat om een 3000 jaar oude nederzetting.

Mogelijk sprake van mensenoffers

De archeologen vonden onder andere potten, vuurstenen gereedschappen en een kam, maar het meest opzienbarend waren de skeletten. De grafrituelen weken in veel gevallen af van wat in de ijzertijd gebruikelijk was.

Bij sommige lichamen was het hoofd afgehakt bij de voeten gelegd, bij andere waren de voeten afgehakt en naast de borst gelegd. De lugubere begrafenissen waren waarschijnlijk onderdeel van een religieus ritueel en duiden mogelijk op mensenoffers.

‘De ontdekking daagt ons beeld van het verleden uit en geeft ons nieuw inzicht in deze mensen van duizenden jaren geleden en hun verhouding tot religie,’ aldus opgravingsleider Neil Holbrook.

Beroemd kalkstenen paard bevindt zich vlakbij

Op een heuvel een paar kilometer verderop bevindt zich het Witte paard van Uffington – een 110 meter lange afbeelding van een paard, die rond 1000 v.Chr. van kalksteen werd gemaakt. Mogelijk woonde het onbekende ijzertijdvolk dat het paard maakte in de pas ontdekte nederzetting.

Meerdere heuvels in Engeland worden gesierd door grote, kalkstenen figuren, maar het 3000 jaar oude en 110 meter lange Witte paard van Uffington is verreweg de oudste.

© Shutterstock