Shutterstock
Slædehund, Grønland, oldgammel

Groenlandse sledehonden zijn oeroud

Uit in Oost-Siberië gevonden botten blijkt dat sledehonden 9500 jaar geleden al jachtbuit vervoerden voor mensen.

Uit nieuwe studies van erfelijk materiaal van Groenlandse sledehonden blijkt dat het ras veel ouder is dan tot op heden werd gedacht.

De heersende opvatting was dat het ras rond het begin van onze jaartelling was ontstaan, maar het geboortejaar blijkt minstens 7500 jaar vroeger te liggen.

Onderzoekers ontdekten dit door het erfelijk materiaal van sledehonden van nu te vergelijken met dat van 9500 jaar oude hondenbotten van het Russische Zjochoveiland in de Oost-Siberische Zee.

Het onderzoek liet zien dat de Groenlandse sledehonden genetisch vrijwel identiek zijn aan hun oude Siberische soortgenoten.

‘Onze analyses wijzen uit dat de oerhonden nauw verwant zijn aan de sledehonden van nu. Dat is bijzonder, want het verandert ons idee over wanneer honden werden gedomesticeerd,’ aldus postdoc Mikkel Holger Strander Sinding van het Trinity College in het Ierse Dublin.

Sledehond, Groenland, slee, oeroud

De Groenlanders gebruiken nog steeds honden om hun sleden te trekken.

© Shutterstock

Honden vervoerden ijsberen en rendieren

Behalve de oude hondenbotten zijn er ook resten gevonden van wat hondensleden kunnen zijn geweest. De sleden werden waarschijnlijk gebruikt om gedode dieren zoals ijsberen en rendieren te vervoeren.

De onderzoekers vermoeden dat honden ook toen al sleden met door mensen gedood wild trokken.

Op basis van de studie pleit Mikkel Sinding ervoor om de Groenlandse sledehonden te behouden.

‘In een tijd waarin de oorspronkelijke cultuur op zo veel plekken ter wereld is teruggedrongen, is het mooi om te zien dat er nog steeds een plek is voor deze traditionele honden.’