IAET SB RAS
Skelet in graf met riemgesp

Graf onthult: Siberiërs reden 3000 jaar geleden op strijdwagens

Nieuwe opgravingen in Siberië laten zien dat de Lugavcultuur waarschijnlijk geavanceerder was dan wetenschappers lang hebben gedacht. Drie graven onthullen ook de geduchte krijgers die de Siberische boeren verdreven.

Russische archeologen hebben in Siberië een 3000 jaar oud graf gevonden met een bijzonder goed bewaard gebleven skelet en kostbare bronzen wapens en sieraden.

De menselijke resten zijn waarschijnlijk van een vooraanstaand persoon – een krijger – uit de Lugavcultuur, die rond 800 v.Chr. op de Siberische vlakten leefde.

Volgens de onderzoekers is het vooral verrassend dat de krijger in een strijdwagen lijkt te hebben gereden.

Speciale riemgesp voor teugels van strijdwagen

De overledene werd begraven met een grote riemgesp, die volgens archeologen erg lijkt op die van Mongoolse en Chinese wagenmenners.

De gesp heeft twee bogen waar de bestuurder de teugels van het paard aan vastmaakte. Zo had hij zijn handen vrij om te vechten, terwijl hij het paard kon sturen door zijn lichaam te draaien.

Soortgelijke vondsten zijn al eerder gedaan bij opgravingen in Rusland, maar tot nu toe wisten archeologen niet waarvoor de gesp werd gebruikt.

Er zijn nergens onderdelen van strijdwagens gevonden, meldt de Russische Academie van Wetenschappen in een persbericht.

Maar volgens de onderzoekers wijzen nieuwe vondsten in China, waar riemgespen zoals de Siberische zijn gevonden in graven met paardenbotten, erop dat de Siberische Lugavcultuur zo’n 3000 jaar geleden ook de strijdwagen had ontwikkeld.

Skelet met bronzen voorwerpen

Naast de bronzen riemgesp die over de heup van de wagenmenner ligt, kreeg de vermoedelijk hoogstaande Lugavkrijger ook bronzen sieraden en wapens mee in het graf.

© IAET SB RAS

Meerdere graven onthullen dat heersers elkaar afwisselden

De wagenmenner werd gevonden in een vierkant stenen graf onder een heuvel.

Vlakbij vonden de archeologen ook nog twee andere graven – één ouder en één jonger dan het eerste graf. Samen vertellen de graven ons welke culturen elkaar opvolgden in het Siberische district Askizsky.

Het eerste graf dateert ongeveer uit 1100 v.Chr., en volgens de onderzoekers bewijst het dat de Lugavcultuur is voortgekomen uit de Karasoekcultuur, omdat het graf kenmerken van beide culturen heeft.

Het latere graf lijkt van de Tagarcultuur te zijn, een van de volken die deel uitmaakte van de raadselachtige Scythen. Het angstwekkende paardenvolk leefde op de steppen ten noorden van de Zwarte Zee in Oost-Europa en het noordelijke Midden-Oosten.

De nomadische Scythen boezemden met hun acrobatische boogschutters te paard angst in bij de Grieken in het zuiden en de Lugavcultuur in het noorden, blijkt uit de nieuwe vondst.

De krijgers te paard namen namelijk het gebied van de agrarische Lugavcultuur over, zeggen de onderzoekers.

Opgravingen van grafheuvels op grasveld

De onderzoekers hebben drie nieuwe graven blootgelegd in een groter grafcomplex, dat werd gevonden tijdens de voorbereidingen voor een nieuwe spoorbaan in het Siberische district Askizsky.

© IAET SB RAS