Natural History Museum of Vienna

Graf bevatte ’s werelds oudste eeneiige tweeling

Onderzoekers van de universiteit van Wenen deden een bijzondere ontdekking toen ze twee kinderlijkjes uit een oeroud graf bestudeerden.

Het oudst bekende graf met een eeneiige tweeling bevindt zich in Oostenrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van twee kinderlijkjes uit een 31.000 jaar oud graf 60 kilometer ten noordwesten van Wenen.

De tweeling werd in maart 2005 gevonden, en ook toen kreeg de ontdekking veel aandacht.

Onderzoekers van de universiteit van Wenen zijn er echter pas nu in geslaagd om genoeg DNA aan de botten te onttrekken om erachter te kunnen komen wat de relatie van de doden was.

‘Het feit dat er DNA van hoge kwaliteit uit deze oude kinderskeletten te winnen was, is vergelijkbaar met de kans om de loterij te winnen,’ zegt onderzoeksleider Maria Teschler-Nicola.

De tweeling in het graf was bedekt met rode oker.

© Natural History Museum of Vienna

Gebit verraadt leeftijdsverschil

De onderzoekers weten ook dat het graf werd geopend nadat het in gebruik was genomen. Dat komt doordat de ene helft van de tweeling kort na de geboorte stierf, terwijl zijn broer het zo’n 50 dagen volhield.

Het leeftijdsverschil kwam aan het licht toen het gebit van de baby’s onder de loep genomen werd.

Een donkere streep op de tanden, de zogeheten neonatale lijn, geeft het moment van geboorte aan.

Dat de tweeling in hetzelfde graf werd gelegd, wijst er volgens de onderzoekers op dat de broers in de ogen van hun gemeenschap bij elkaar hoorden.