Spink & Son

Goudschat lag verborgen onder keukenvloer

Tijdens de verbouwing van hun huis deed het gezin een verbluffende vondst. Nu is de schat honderdduizenden euro’s waard.

Een half jaar geleden berichtte HISTORIA over een Deens gezin dat een oude runensteen vond onder de keukenvloer. Nu heeft een Brits gezin net zo’n spectaculaire vondst gedaan in hun keuken.

In 2019 verbouwde een gezin in Ellerby, bij Hull in West-Engeland, hun oude huis uit de 18e eeuw. Toen de vloerplanken door de bouwvakkers werden opgetild, vonden ze een schat van ruim 260 gouden munten uit de periode 1610 tot 1727.

Nu wordt de schat geveild, en de verwachte opbrengst wordt geschat op minstens 300.000 euro.

Het veilinghuis Spink & Son noemt de schat ‘een verdomd groot spaarvarken’.

© Spink & Son

Eigenaren vertrouwden de bank niet

De schat was waarschijnlijk van Joseph en Sarah Fernley-Maisters, die in de 18e eeuw in het huis woonden. Waarom ze ervoor kozen de gouden munten daar te bewaren, kan meerdere redenen hebben.

‘Joseph en Sarah geloofden duidelijk niet in de pas opgerichte Bank of England en (de nieuwe, red.) waarde van bankbiljetten’, verklaart veilingmeester Gregory Edmund van Spink & Son, die de schat zal verkopen.

Een andere reden kan zijn dat het echtpaar bang was dat hun huis bij de kust zou worden overvallen door Frankrijk. In de loop van de 18e eeuw was er maar liefst zes keer oorlog tussen de Britten en Fransen.

Waarom het welgestelde echtpaar Fernley-Maisters de munten nooit meer heeft opgegraven, blijft een mysterie. De schat lag tenslotte pal onder hun neus.