Archeologen hebben de munt gedateerd tussen 50 en 30 v.Chr. Er staat een aantal symbolen op, en de naam Esunertos in Latijnse letters.
Die naam was nog niet bekend, maar experts gaan ervan uit dat hij als koning regeerde vanuit het nabijgelegen fort Danebury Hill, dat uit de ijzertijd stamt.
Uit de datering blijkt dat Esunertos regeerde rond de tijd dat de Romeinse generaal Julius Caesar probeerde in Engeland te landen.
Caesars schepen arriveerden in 55 v.Chr. aan de zuidkust van Engeland met 20.000 legionairs aan boord, maar Keltisch verzet en slecht weer staken een stokje voor een verovering. Pas in 43 n.Chr. namen de Romeinen het land in.
Verkocht voor recordbedrag
De gouden munt is onlangs geveild voor maar liefst 20.400 pond (ruim 23.000 euro) – een recordbedrag voor een munt van dit type.
‘Ik was helemaal in de wolken. Als er geen andere mensen in het veilinghuis waren geweest, had ik staan springen van blijdschap,’ zegt Fudge over de verkoop.
‘Ik kan haast niet geloven dat mijn vondst een eigen Wikipedia-pagina heeft. Het is geweldig,’ vervolgt hij.
Maar ook de historische waarde van de munt is niet gering.
‘Een van de meest opmerkelijke Keltische muntvondsten in tientallen jaren,’ zegt John Sills, muntexpert van het Ashmolean Museum in Oxford.
Gregory Edmund, specialist in ijzertijdmunten bij veilinghuis Spink, dat de munt verkocht, is niet minder enthousiast.
‘Dat we nu een getuige van deze belangrijke gebeurtenissen aan de geschiedenis van ons eiland kunnen toevoegen, is fantastisch,’ zegt Edmund volgens de Britse krant Daily Mail. ‘Esunertos was tot voor kort onbekend, maar nu krijgt zijn naam een plaats in de geschiedenisboeken.’