Goedkope camera's moeten archeologische schatten van Syrië redden

Onderzoekers van Oxford en Harvard willen Syrië overspoelen met goedkope 3D-camera's. Het idee is om daarmee de historische schatten van het land te documenteren, zodat deze opnieuw gemaakt kunnen worden als Islamitische Staat ze verwoest.

In de Syrische stad Palmyra heeft IS antieke tempels opgeblazen en openbare vernielingen van archeologische schatten georganiseerd. Op de foto is een lid van de terreurbeweging voor het oog van een mensenmenigte oude standbeelden aan het kapotslaan.

Archeologen binden de strijd aan met IS

Archeologen van de beroemde universiteiten van Oxford en Harvard willen niet langer machteloos toekijken hoe de terroristen van Islamitische Staat (IS) het culturele erfgoed van Syrië vernietigen.
De wetenschappers hebben een ambitieus plan opgesteld om de schatten te kunnen behoeden: ze willen 'het Midden-Oosten met duizenden goedkope 3D-camera's overspoelen en met plaatselijke partners samenwerken om zo veel mogelijk voorwerpen van historisch belang te fotograferen'.

20 miljoen foto's

Het project – waarvoor tot nu toe zo'n 2,5 miljoen euro is uitgetrokken – is in een stroomversnelling gekomen na de verwoesting door IS van de 2000 jaar oude Baal Shamin-tempel in de ruïnestad Palmyra in augustus. Volgens het Institute for Digital Archaeology van Oxford, dat de leiding over het project voert, is het doel om nog voor de jaarwisseling 5 miljoen foto's te maken.

Grote paleizen, kleine munten en alles wat ertussen zit moeten op beeld komen te staan, gefotografeerd vanuit verschillende hoeken. De foto's komen vervolgens in een online database. Voor het eind van 2017 willen de onderzoekers meer dan 20 miljoen foto's hebben gemaakt.

3D-printers moeten geschiedenis bewaren

'Palmyra is een symbool aan het worden voor de oorlog die IS tegen de geschiedenis voert. Als IS de geschiedenis van een hele regio weet uit te wissen en te herschrijven, zullen wij allen een pijnlijke nederlaag lijden. Maar er is hoop. Als we opnamen van ons verleden in de digitale wereld kunnen onderbrengen, zal die buiten het bereik van vandalen en terroristen liggen,' aldus Roger Michel, de leider van het project.

Volgens Michel kunnen wetenschappers de historische voorwerpen reconstrueren met moderne 3D-printtechnieken. In theorie kunnen zo hele gebouwen die door terroristen verwoest zijn, hersteld worden.

De eerste camera's zijn onderweg

De eerste camera's zullen al eind deze maand met de hulp van Iraanse archeologen Syrië in gesmokkeld worden. Mettertijd willen de Britse en Amerikaanse wetenschappers het project uitbreiden naar Libanon, Iran, Jemen, Afghanistan en Turkije.