Gigantisch beeld gevonden in land van farao's

Jarenlang was het district Mattarya een archeologische woestenij, maar in 2012 trokken Duitse archeologen zich daar niets van aan en begonnen ze te graven naar oude schatten. Nu blijkt dat ze hun tijd niet hebben verspild.

Archeologen en de plaatselijke bevolking stroomden toe om het koningsbeeld te bekijken nadat het uit het modderige gat is gehesen. Het beeld is in onderdelen gevonden en meet bij elkaar 9 meter.

© AFP, Khaled Desouki

Duitse archeologen hebben na lang graven een 3000 jaar oud beeld opgediept. Vermoedelijk stelt het de grootste farao van Egypte voor, Ramses II.

De vondst is volgens het Egyptische ministerie van Oudheden ‘een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen ooit’.

Gebied was archeologische woestenij

Het standbeeld is 9 meter hoog en lag in de grond tussen twee appartementencomplexen in de heilige antieke stad Heliopolis ten noordoosten van Caïro.

Het district, dat vandaag de dag Mattarya heet, is door Egyptische politici ooit tot geologisch oninteressant gebied verklaard.

‘We dachten dat er niets op deze plek was, dus de vondst was een enorme verrassing,’ aldus de enthousiaste leider van de opgravingen, Dietrich Raue van de universiteit van Leipzig.

Ramses II bracht zonnegod eerbetoon

Er is geen inscriptie die aangeeft dat het beeld Ramses II voorstelt, maar de archeologen zien een bewijs daarvoor in de vindplek van het standbeeld.

Het beeld bevond zich namelijk vlak bij de ingang van een tempel die aan de beroemde farao gewijd was, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat het Ramses II voorstelt.

Ramses II regeerde van 1279 tot 1224 v.Chr. en staat bekend om zijn vele krijgstochten. In diezelfde periode was Heliopolis een van de hoofdsteden van Egypte, en hier bevond zich – naast de zonnetempel van Ramses zelf – de belangrijkste tempel voor de verering van de machtige zonnegod Ra.

De opgravingen hebben ook geleid tot de vondst van een kleiner standbeeld van een kleinkind van Ramses, Seti II, en de archeologen hopen nog meer overblijfselen van de heilige stad te vinden. Het werk gaat dus nog wel even door.