Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De grote stenen zuilen van de tempel zijn gemaakt in klassieke Griekse stijl.

Cultuur - Archeologie

Gezonken Egyptische tempel bevat talrijke schatten

In 2000 werd een van de belangrijkste steden uit het oude Egypte gevonden, 45 meter onder zee. De stad is nog steeds een goudmijn voor onderwaterarcheologen, die onlangs een van hun grootste vondsten ooit deden.

Bij het onderzoek van de gezonken Egyptische stad Heracleion hebben onderwaterarcheologen een tempel ontdekt die een ware goudmijn blijkt. Er liggen sieraden, munten en delen van een boot, die waarschijnlijk werd gebruikt bij Egyptische ceremoniën.

Bruisende stad zonk

Heracleion – genoemd naar de held Herakles uit de Griekse mythologie – was een bruisende stad aan de Nijl in het noorden van Egypte.

Vanaf 200 v.Chr. werd de stad echter getroffen door tsunami’s en steeg het waterpeil. Dat leidde tot overstromingen en maakte het fundament van de stad instabiel. Rond 700 n.Chr. lag de voormalige grote stad volledig onder water.

De archeologen vonden onder andere deze fraaie gouden oorbel.

Tempels en schatten begraven in zeebodem

Nu ligt Heracleion 45 meter onder zee, maar sinds het in 2000 door archeologen werd herontdekt, zijn er vele indrukwekkende vondsten gedaan. In de twee maanden die de meest recente opgravingen duurden, hebben de archeologen de zeebodem gescand om erachter te komen wat daar begraven lag.

Ze vonden wat waarschijnlijk een religieus complex is geweest, met stenen zuilen van een grote Egyptische tempel en een kleinere Griekse tempel iets verderop. Die werd waarschijnlijk gebruikt door Griekse toeristen of immigranten.

Er lagen ook fraaie sieraden van goud en edelstenen, en de restanten van een Egyptische boot van circa 13 meter lang en 5 meter breed. Volgens de archeologen hoorde de boot bij een van de tempels.

Lees ook:

Java homo erectus opgraving
Archeologie

Vroege mensensoort overleefde 1,4 miljoen jaar op eiland

2 minuten
Archeologie

Grotbewoner deed zich tegoed aan gebakken wortelgroenten

2 minuten
Archeologie

Tempel van ‘de gevilde god’ gevonden door archeologen

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg