Gevilde katten zetten archeologen op spoor van heidens ritueel

Hielden de bewoners van het gebied rond El Bordellet in Spanje zich in de middeleeuwen bezig met heidense rituelen? Dat vragen archeologen zich af na de vondst van 900 botten van gevilde katten.

Er zijn zo’n 900 kattenbotten gevonden in El Bordellet.

© L. Lloveras et al./International Journal of Osteoarchaeology

In El Bordellet in het oosten van Spanje hebben archeologen negen kuilen gevonden die waren gevuld met stoffelijke resten uit de vroege middeleeuwen.

Daardoor is het vermoeden gerezen dat er in dit gebied heidense rituelen werden uitgevoerd.

Een van de kuilen onderscheidt zich namelijk van de andere: die bevat maar liefst 900 botten van gevilde katten, die 1000 jaar oud zijn.

Tekenen van rituele handelingen

Er zijn al eerder sporen van heidense rituelen gevonden in de buurt van Barcelona, waarbij zowel katten als andere dieren werden geofferd.

De archeologen vermoeden dat de gevilde katten in El Bordellet ook onderdeel waren van dergelijke rituelen, omdat naast de kattenbotten ook een paardenschedel, een geitenhoorn en eierschalen zijn gevonden.

‘Al deze overblijfselen van dieren worden in verband gebracht met rituele handelingen in de middeleeuwen en daarna,’ aldus Lluís Lloveras, die als archeozoöloog aan de universiteit van Barcelona de leiding heeft over het onderzoek van de boten, tegen LiveScience.

Van kattenvel werden jassen gemaakt

Onder andere het aantal snijsporen op de botten en de plek van die sporen brachten de archeologen tot de conclusie dat de katten zijn gevild.

Het villen van katten was geen onbekend verschijnsel in de middeleeuwen, toen kattenhuiden onder meer werden gebruikt om jassen van te maken. Maar bij deze vondst denken de onderzoekers dus meer aan rituelen.

Lluís Lloveras hoopt er binnenkort achter te zijn wat er precies is gebeurd in het gebied bij El Bordellet.

‘Het wachten is op nieuwe vondsten,’ zegt hij.