Cicero Moraes
Twee mannen uit de steentijd op zwarte achtergrond

Gereconstrueerd in 3D: Kijk een zeer vroege voorouder in de ogen

In een grot in Israël vonden onderzoekers bijna 100 jaar geleden een verzameling skeletten, die ze maar moeilijk in de menselijke stamboom konden plaatsen. Nu heeft een 3D-kunstenaar een van onze bijna 120.000 jaar oude voorouders gereconstrueerd.

Toen archeologen in 1932 een aantal skeletten ontdekten in de Skhūl-grot bij de Karmelberg in Israël, dachten ze eerst dat ze van de 40.000 jaar oude soort Homo heidelbergensis waren.

Nu denken veel experts echter dat het om enkele van de vroegste exemplaren gaat van onze eigen tak van de stamboom – Homo sapiens – en dat ze waarschijnlijk tussen de 90.000 en 120.000 jaar geleden leefden.

Tot voor kort had niemand geprobeerd om de mensen uit de Skhūl-grot te reconstrueren.

Maar nu heeft de Braziliaanse 3D-animator Cicero Moraes de gelaatstrekken van één individu, Skhūl V genoemd, nagemaakt.

Volgens de kunstenaar toont het gereconstrueerde gezicht ‘een sterke man, klaar om te vechten om te overleven.’

Nieuwe technologie onthult ouderdom van skeletten

Toen de skeletten in de Skhūl-grot werden ontdekt, dachten archeologen lang dat ze jonger waren dan de Neanderthaler-skeletten uit een naburige grot.

Ze namen ook aan dat de Skhūl-skeletten afstamden van deze verre verwanten, maar moderne technologie heeft die theorie onderuitgehaald.

Nieuwe dateringsmethoden hebben aangetoond dat de Skhūl-skeletten mogelijk wel 120.000 jaar oud zijn – en misschien zelfs de oudst bekende exemplaren van Homo sapiens zijn, zo stelt het gerenommeerde Smithsonian Museum.

Dit betekent dat de mensensoort naast veel andere soorten in Israël en het Midden-Oosten leefde, in plaats van die te verdringen.

3D-interpretatie van schedel van steentijdmens

‘De basis voor de geconstructie was een 3D-scan van de schedel. Die verkeerde in zeer goede staat: belangrijke delen waren intact en kleine delen waren nagemaakt door specialisten,’ zegt Cicero Moraes, de maker van het nieuwe beeld van de vroege mens.

© Cicero Moraes