Geraamtes van geliquideerde soldaten schetsen nieuw beeld van de oudheid

De vondst van een geliquideerd leger in Athene kan archeologen iets leren over de onderkant van de samenleving in het oude Griekenland.

Het massagraf werd vorig jaar gevonden, maar pas nu is vastgesteld dat de geraamtes uit het leger van Cylon komen.

© Greek Ministry of Culture

Hij kwam van een koude kermis thuis, de Griekse edelman en Olympisch kampioen Cylon, toen hij 2500 jaar geleden een coup pleegde in Athene.

Hij zag al voor zich hoe hij de Akropolis zou innemen, maar moest in het stof bijten en vluchten. En zijn leger trof het nog slechter: de soldaten werden geliquideerd.

Archeologen in Athene hebben vastgesteld dat het stoffelijk overschot van Cylons soldaten zich in een massagraf bevindt, zes kilometer ten zuiden van het Atheense centrum.

Nieuw beeld van de oudheid

‘De meeste bronnen die we van het oude Griekenland hebben, beschreven het leven van de elite en de zegevierende veldheren. Met de vondst van Cylons soldaten kunnen we nu een beeld schetsen van het leven van mensen die het niet bepaald voor de wind ging,’ aldus Panagiotis Karkanas, geoarcheoloog en hoofd van het Malcolm H. Wiener-laboratorium van de American School of Classical Studies in Athene.

De archeologen hopen er onder meer achter te komen hoe de soldaten leefden, hoe oud ze werden, waar ze vandaan kwamen, of ze slaven waren en hoe ze werden terechtgesteld.

Technieken van een krimi

Het massagraf bevat 80 geraamtes met de handen in ijzeren ketens en zwaar schedelletsel.

‘We willen, kort door de bocht, de technieken van de technische recherche loslaten op de soldaten, zoals in beroemde krimi’s op tv,’ aldus Panagiotis Karkanas.

Maar anders dan in de krimi’s kunnen de analyses van de archeologen wel zeven jaar duren.

Het massagraf is vorig jaar al gevonden, maar pas onlangs konden de archeologen vaststellen dat de geraamtes van Cylons soldaten zijn.