Georadar vindt begraven Vikingschip in Noorwegen

Noorse archeologen deden een sensationele vondst bij de plaats Halden: sporen van een intact Vikingschip en meerdere langhuizen.

Het Vikingschip diende als begraafplaats voor een hooggeplaatst persoon uit de gemeenschap.

Bij onderzoek van de grafheuvel Jellhaugen in het zuidoosten van Noorwegen bij de Zweedse grens zijn sporen van een intact Vikingschip aangetroffen.

‘De vondst ziet er buitengewoon spannend uit. Er zijn hier nog maar drie goed bewaarde Vikingschepen gevonden, dus deze vondst is zeker van grote historische betekenis,’ zegt afdelingshoofd Knut Paasche van het Noorse instituut voor cultuuronderzoek (NIKU).

Eerste Vikingschip in ruim 100 jaar

De drie eerder opgegraven Noorse Vikingschepen zijn alle drie te zien in Bygdøy bij Oslo. Ze werden respectievelijk in 1867, 1880 en 1904 gevonden, dus de Noorse archeologen hebben een goede reden om in jubelstemming te zijn.

‘Dit schip wordt van grote historische waarde omdat we het met alle mogelijkheden van de moderne archeologie kunnen onderzoeken,’ licht Paasche toe.

Circa 20 meter lang

Het schip ligt slechts een halve meter onder de grond en is naar schatting circa 20 meter lang. De elite van een Vikinggemeenschap, zoals de koning, werd af en toe in een schip begraven, en dat is volgens de archeologen ook hier het geval.

Ze gaan echter heel voorzichtig te werk en slaan nog niet aan het graven, want ze weten niet hoe de oude scheepsplanken op de buitenlucht zullen reageren.

Ze gaan het hele terrein eerst onderzoeken met methoden die de bodem intact laten om erachter te komen hoe groot de begraafplaats is en waar de voorwerpen precies liggen.

Naast het schip zijn er ook sporen gevonden van nog meer grafheuvels en vijf langhuizen, waarvan enkele indrukwekkend groot zijn.