Gemummificeerde baby had zeldzame ziekte
Uit nieuwe, gedetailleerde scans van een Egyptische mummie blijkt dat het jongetje ernstig misvormd was.

Tot 2016 waren onderzoekers ervan overtuigd dat de mummie een vogel was.
De Egyptische moeder die 2100 jaar geleden leefde, was 23 tot 28 weken zwanger toen ze een – waarschijnlijk – doodgeboren kindje ter wereld bracht. Het jongetje had de zeldzame ziekte anencefalie, waardoor zijn lichaam op meerdere plekken duidelijk was misvormd. Zo was zijn schedel niet voldoende ontwikkeld en zaten zijn oren op zijn achterhoofd. Zijn gebit en vingers zagen er wel normaal uit.
Meest gedetailleerde scans ter wereld
Het Maidstone Museum in Groot-Brittannië heeft een persbericht uitgebracht over deze observaties, nadat experts van de Western Ontario University in Canada de kleinste mummie van het museum met behulp van speciale microscans hadden onderzocht.
Het zijn de meest gedetailleerde scans van een gemummificeerde foetus ter wereld.
Mummie zou een vogel zijn
De kleine mummie kwam voor het eerst in de belangstelling in 2016, toen een (veel minder gedetailleerde) CT-scan liet zien dat de mummie tegen de verwachting in geen havik was – ook al was deze vogel afgebeeld op de buitenkant van de sarcofaag – maar een te vroeg geboren baby.
De oorzaak voor de aandoening van het jongetje is onbekend. Mogelijk was de moeder ondervoed en kreeg ze bijvoorbeeld niet genoeg foliumzuur binnen, dat onder andere in groente en graanproducten zit.
Het is ook niet bekend waarom het doodgeboren kindje is gemummificeerd en waarom de mummie de vorm heeft van een havik. Een van de theorieën is dat de ouders van het jongetje hem als een talisman zagen.