Geleerden breken zich het hoofd over oud zwaard – kun jij helpen?

Is het een strijdkreet, een gedicht of pure onzin? Na 200 jaar weten geleerden zich nog steeds geen raad met een mysterieuze inscriptie op een middeleeuws zwaard dat in 1825 gevonden is. Nu roept de British Library de hulp van het publiek in.

Volgens de British Library kan een getrainde ridder met het 1 meter lange en 1,2 kilo zware blad van het zwaard met gemak iemands hoofd afhakken.

Zwaard is in een rivier gevonden

Al bijna 200 jaar breken deskundigen zich het hoofd over een merkwaardig zwaard.

Het goed bewaarde wapen uit de middeleeuwen werd in 1825 gevonden bij de plaats Lincoln in het oosten van Engeland. Het zou rond het jaar 1300 gemaakt zijn en aan een rijke Engelse edelman hebben toebehoord.

Het opvallendste kenmerk van het zwaard is echter een mysterieuze inscriptie van 18 letters op het blad, die historici, taalkundigen en code-experts al honderden jaren hebben proberen te ontcijferen. Tevergeefs.

Gemaakt in Duitsland, gebruikt in Engeland

Het zwaard wordt bewaard in de British Library, en nu roept de beroemde bibliotheek de hulp van het publiek in om de code te kraken.

Volgens de British Library doet het wapen vanwege de twee groeven op het blad en de vorm van het gevest nog het meest denken aan een Vikingzwaard, maar het tweesnijdende zwaard werd vermoedelijk in Duitsland gemaakt, dat in de 13e eeuw de grootste zwaardenproducent van Europa was. Het is waarschijnlijk aan een rijke Engelse edelman verkocht.

Strijdkreet, gedicht of onzin?

De 18 letters op het blad vormen de cryptische tekst “+NDXOXCHWDRGHDXORVI+”. Omdat we niet weten in welke taal de tekst is geschreven, is het erg moeilijk om de code te kraken.

Geleerden hebben een aantal voorstellen gedaan: het zou een strijdkreet in middeleeuws Waals zijn, de eerste letters van een gedicht of een onzinwoord geschreven door een ongeletterde smid.

Het raadsel is nog niet opgelost

De British Library kreeg al een aantal tips van het publiek: de twee eerste letters, ND, kunnen een afkorting zijn van het Latijnse nostrum dominus, onze heer. En het XOX dat erop volgt, kan een verwijzing zijn naar de christelijke drie-eenheid.

Het raadsel is echter nog niet opgelost, en de British Library wil nog graag nieuwe suggesties ontvangen.