Geldstuk mummificeerde babyhandje

Ruim tien jaar stelde een kruik met een intact babyhandje de onderzoekers voor een raadsel. Maar nu hebben ze het geheim ontrafeld.

Koperen munten kleurden de botten van de baby groen.

Ruim tien jaar stelde een kruik met het 150 jaar oude lijkje van een baby de onderzoekers voor een raadsel. Maar nu hebben deskundigen het geheim ontrafeld.

In de hand van de baby, die in Hongarije is opgegraven, lag een koperen munt, die ervoor zorgde dat het handje niet verging. Volgens de onderzoekers is dit een van de vroegst bekende gevallen waarin koper een lichaamsdeel heeft geconserveerd. Dat schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Archaeological and Anthropological Science.

Koper kleurde de botten groen

Uit chemische analyses blijkt dat het koper van het geldstuk zich via de hand naar de rest van het lichaam heeft verspreid.

De antimicrobiële eigenschappen van het koper hebben het weefsel intact gehouden, en metingen wijzen uit dat het kopergehalte van het skelet bijna 500 keer zo hoog ligt als normaal. Dat is met het blote oog te zien, want verschillende botten van de baby zijn groen.

Het kind, dat waarschijnlijk dood is geboren, is mogelijk in het geheim begraven. In een wanhopige poging haar baby een leven in het hiernamaals te bezorgen gaf de moeder het kind een geldstuk mee, een gebruik dat onder meer bekend is van de Griekse mythologie.