De archeologen geloofden hun ogen niet toen ze de onaangeroerde grot vonden.

© Gran Acuífero Maya / Karla Ortega

Geheime Mayagrot ontdekt onder legendarische stad

Na zich door smalle gangen te hebben gewurmd, ontdekten archeologen een grottenstelsel met meer dan 100 offergaven van de Maya’s.

22 maart 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

Slechts 2 kilometer van de Mayastad Chichén Itzá in Mexico hebben archeologen een groot grottenstelsel vol intacte voorwerpen aangetroffen. Omdat er beeldjes van een jaguargod zijn gevonden is het stelsel Balamkú (grot van de jaguargod) gedoopt.

Archeologen moesten door smalle gang

De grotten waren verborgen achter gangen van honderden meters lang, die soms maar 40 centimeter breed zijn. Nadat hij urenlang op zijn buik door die gangen was gekropen, werd archeoloog Guillermo de Anda beloond met een fantastische aanblik: een overvloed aan overgiften van de oude Maya’s, die meer dan 1000 jaar onaangeroerd waren gebleven.

‘Ik kon geen woord uitbrengen en begon te janken. Ik heb eerder skeletten gevonden in Chichén Itzá, maar daarbij valt het gevoel dat me overmande toen ik deze grot binnenkwam in het niet,’ zegt De Anda. 

Naast de godenbeeldjes lagen er in totaal 155 vuurkorven en wierookbranders in de grot, sommige zelfs nog met verbrand materiaal. Veel korven stelden de Centraal-Amerikaanse regengod Tlaloc voor – een teken dat de Maya’s de goden om regen verzochten met behulp van de gaven. Tlaloc werd ook door de Azteken en andere volken aanbeden.

Klik op de geheime grot van de Maya’s:

Oude man bezocht grotten als tiener

De grotten werden gevonden dankzij een oudere man uit de streek, die er in zijn jonge jaren was geweest. Hij vertelde dat ze eigenlijk al eerder waren ontdekt, in 1966 door de archeoloog Victor Segovia Pinto. Maar in strijd met de regels van de archeologie liet hij de grot afsluiten zonder ook maar één voorwerp mee te nemen voor onderzoek.

Waarom Pinto daarvoor koos is niet bekend, maar het leidde ertoe dat de grot tot nu toe volkomen onaangeroerd is gebleven. 

De Spaanse kolonisten noemden de grote tempel in Chichén Itzá El Castillo (het kasteel).

© Shutterstock

Chichén Itzá – de heilige stad van de Maya’s

  • Vanaf de 10e eeuw ontwikkelde ­Chichén Itzá zich tot de grootste en meest indrukwekkende stad van de Maya’s.
  • Onder de stad stroomt water, dat omhoog werd gehaald via vier putten die als natuurlijke bronnen fungeerden. De grootste heette de Heilige Bron en werd beschouwd als poort naar de onderwereld. Veel Maya’s gingen op bedevaart naar de ‘poort’, waar onder meer mensen werden geofferd.
  • Chichén Itzá staat vooral bekend om de grote piramide van de windgod Kukulcan. Maar de stad blijkt ook een archeologische goudmijn te zijn, met 13 velden voor het balspel pitz, een enorme krijgerstempel en een sterrenwacht.

Bekijk ook ...