Landratsamt Konstanz, Kreisarchäologie, Foto: Björn Schleicher
Allensbach galg Bodensee

Galgenveld lag vol met skeletten

Het ene skelet na het andere kwam tevoorschijn toen archeologen nabij een van de beroemdste meren van Duitsland een oude executieplaats onderzochten.

Bij het fundament van een galg in Allensbach in de Zuid-Duitse Alpen zijn resten van de skeletten van een stuk of 20 mensen gevonden.

‘We hebben nu acht à tien skeletten of delen daarvan gevonden. Daar komen nog resten van verbrande lichamen bij, waarschijnlijk van nog eens tien personen,’ vertelt archeoloog Jürgen Hald van Landratsamt Konstanz aan HISTORIA.

Volgens Hald lag een van de skeletten op zijn buik met zijn handen achter zijn rug gebonden.

Hij denkt daarom dat de botten toebehoren aan misdadigers die op het naburige eiland Reichenau werden veroordeeld en daarna in Allensbach geëxecuteerd.

Allensbach galg Bodensee

Een van de skeletten lag op zijn buik met zijn handen op zijn rug gebonden (gele pijl). Op de foto wordt het onderzocht door archeoloog Jürgen Hald en een van zijn collega’s.

© Landratsamt Konstanz, Kreisarchäologie, Foto: Björn Schleicher

Alle doden waren mannen

Volgens het lokale archief werd de galg in 1653 opgericht en was hij tot 1770 in gebruik. Voorlopig onderzoek wijst uit dat alle skeletten van mannen boven de 20 zijn.

Het is nog onduidelijk wat ze hadden gedaan om zo’n triest einde te verdienen. ‘Moord, diefstal, zwarte magie, hekserij, alles is mogelijk,’ aldus Jürgen Hald.

Volgens bronnen uit die tijd waren de executies waarschijnlijk een populair schouwspel onder de lokale bevolking.

Bodensee galg ophangen

Openbare executies ontwikkelden zich vaak tot grote volksfeesten, compleet met kraampjes en straatartiesten, terwijl de mensen gespannen wachtten tot de misdadigers zouden worden gedood. Op de afbeelding een executie door ophanging in 1527 in Frankrijk.

© Yolanda Perera Sánchez/Imageselect

Lichaamsdelen vielen van de galg

Volgens Hald is het onduidelijk waarom een deel van de botten sporen van verbranding vertoont. Maar soms bleven geëxecuteerden weken of maanden aan de galg hangen als afschrikwekkend voorbeeld. Het kan zijn dat er af en toe lichaamsdelen op de grond vielen, die vervolgens werden verbrand.

Jürgen Hald benadrukt dat zo’n goed bewaard gebleven executieplaats zeldzaam is in Duitsland.

De ontdekking biedt de onderzoekers daarom een unieke mogelijkheid om de executieplaats met de nieuwste middelen te analyseren.