Experts: Geen verborgen kamer in graf Toetanchamon

Onderzoekers hebben het 3341 jaar oude graf van boven tot onder onderzocht en verwerpen nu definitief de theorie dat het een verborgen kamer bevat.

© Getty Images og Shutterstock

Onderzoekers van de universiteit Politecnico di Torino in het Italiaanse Turijn hebben het graf van de kindkoning Toetanchamon onderzocht en vastgesteld dat dit geen geheime kamers of gangen of andere onbekende ruimten herbergt.

Dat schrijven diverse internationale media, waaronder de BBC.

De onderzoekers hebben het 3341 jaar oude graf met behulp van scans onderzocht, en schreven een rapport dat zo overtuigend is dat ook de Egyptische autoriteiten de teleurstellende uitkomst accepteren.

Theorie: graf werd gebouwd voor Nefertiti

In 2015 kwam de Britse egyptoloog Nicholas Reeves met de theorie dat er een verborgen holte in de noordwand van de grafkamer zat.

Volgens hem kon dit het graf van de Egyptische koningin Nefertiti zijn. Nefertiti was getrouwd met de vader van Toetanchamon, farao Achnaton, en bereikte een hoge status.

Haar graf is echter nooit gevonden, en wetenschappers zijn er al jaren naar op zoek.

Volgens Reeves was de grafkamer van Toetanchamon mogelijk oorspronkelijk bedoeld voor Nefertiti, die ongeveer 12 jaar eerder stierf dan de kindkoning. Toen Toetanchamon stierf, werd hij te ruste gelegd in het graf dat al voltooid was.