Shutterstock & Cotswold Archaeology
Bronstijdgraf, Harnham, Stonehenge

Enorme begraafplaats uit de bronstijd gevonden bij Stonehenge

De constructie en het doel van Stonehenge zijn al eeuwen een groot raadsel. Nu hebben archeologen op slechts 16 kilometer afstand een al net zo mysterieuze begraafplaats blootgelegd.

Stonehenge – de grote stenen constructie in Wiltshire in Zuid-Engeland – verbaast en fascineert wetenschappers al eeuwen.

Nu hebben archeologen weer een belangrijke ontdekking gedaan in de omgeving van de grote steencirkels. Dat meldt het bedrijf Cotswold Archaeology in een persbericht.

Tijdens de voorbereidingen voor een bouwproject in Harnham, 16 kilometer van Stonehenge, hebben archeologen een begraafplaats uit de bronstijd blootgelegd.

De begraafplaats bestaat uit meer dan 20 cirkelvormige grafheuvels die gebouwd zijn tussen 2400 v.Chr. en 1500 v.Chr. – rond dezelfde tijd als de stenen cirkels

Heuvel hield massagraf verborgen

Archeologen hebben tot nu toe vijf van de heuvels opgegraven, waarvan er één waarschijnlijk in de vroege steentijd is gebouwd. In de heuvel vonden ze de resten van zoveel mannen en vrouwen, dat archeologen nog steeds geen idee hebben hoeveel mensen hier daadwerkelijk begraven liggen.

‘Zulke graven zijn zeldzaam en omdat er geen grafgiften zijn, zullen ze worden gedateerd met behulp van de koolstof 14-methode,’ aldus het persbericht.

Naast het massagraf hebben de onderzoekers nog zes andere sporen van graven gevonden, waaronder crematiegraven.

Er is ook een aantal drinkbekers uit de zogeheten klokbekercultuur gevonden, die zich rond 2400 v.Chr. door Engeland verspreidde.

De datering van de vondsten laat zien dat de graven in dezelfde tijd zijn gebouwd als Stonehenge, dat tussen 3000 en 2500 v.Chr. werd gebouwd.

Onderzoekers hebben eerder, na de vondst van gecremeerde resten van tot wel 58 mensen, vastgesteld dat het bouwwerk ook als begraafplaats diende.

Bronstijdgraf, Harnham, Stonehenge

De grote heuvel in het midden van de begraafplaats verborg een massagraf voor zowel volwassenen als kinderen.

© Cotswold Archaeology