Engelse archeologen vinden macaber skelet

Op een 1800 jaar oude begraafplaats in Engeland is een skelet ontdekt dat werd begraven met een steen in de mond in plaats van een tong. Het is een unieke vondst.

© Historic England

Op een oude begraafplaats in Northamptonshire, Engeland hebben archeologen een macabere vondst gedaan: een circa 1800 jaar oud skelet, waarvan de tong is vervangen door een platte steen.

‘We hebben nooit eerder zoiets gezien,’ aldus archeoloog Simon Mays, die het onderzoek van het skelet leidt.

Leugenaren verloren hun tong

Een mogelijke theorie is dat de dode – een man van in de dertig – zijn eigen tong eruit heeft gesneden omdat hij geestesziek was. Een andere theorie is dat hij werd gestraft voor een misdaad.

Er zijn wetten bekend van toenmalige Germaanse stammen in Noord-Europa, waarin wordt geëist dat iemands tong wordt afgesneden als hij laster verspreidt.

Of er in Engeland vergelijkbare wetten bestonden, wordt nu onderzocht.

De dode was gevaarlijk

De dode werd bovendien begraven met het gezicht naar beneden. Dat duidt erop dat ‘de samenleving hem als vreemd of gevaarlijk beschouwde’, vertelt Simon Mays.

‘Op die manier hoopte men te voorkomen dat de dode opstond uit het graf om de levenden te bedreigen.’

Lichaamsdelen werden vervangen door stenen

Hoewel de onderzoekers niet rechtstreeks aan het skelet kunnen zien of de tong is verwijderd, zijn ze vrij zeker van hun zaak. Ten eerste omdat het in het toenmalige Engeland gebruikelijk was om geamputeerde lichaamsdelen van doden te vervangen door stenen.

Bovendien bracht een analyse van het skelet sporen van een infectie aan het licht, die volgens Mays moet zijn veroorzaakt door een amputatie van de tong.

Het skelet werd al in 1991 opgegraven, maar is nu voor het eerst onderzocht