Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Qin Shi Huangdi is nu bekend als de eerste keizer van China. In zijn tijd werden veel berichten geschreven op smalle strookjes hout of bamboe.

© Havard University Press
Cultuur - Archeologie

Eerste keizer van China droomde van het eeuwige leven

Ruim 2000 jaar oude lijsten van hout en bamboe met Chinese karakters tonen aan dat de eerste keizer van China zocht naar het ‘levenselixer’.

In 2002 werden er meer dan 36.000 smalle stroken van hout en bamboe met Chinese karakters gevonden op de bodem van een put in de Zuid-Chinese provincie Hunan.

De lijsten bleken te stammen uit de periode van 222 tot 208 v.Chr. Het zijn reacties van ambtenaren overal in het toenmalige China op een vraag van de keizer.

Keizer zoekt naar levenselixer

Nu zijn de karakters op een aantal stroken geduid. De berichten gaan over politiek, militaire strategieën en geneeskunde, maar onthullen ook dat keizer Qin Shi Huangdi naarstig op zoek was naar het ‘levenselixer’, dat hem onsterfelijk moest kunnen maken.

Dat schrijft de Chinese nieuwsdienst Xinhua.com

Een van de lijsten stamt van een ambtenaar die vertelt dat niemand in zijn dorp ooit het levenselixer heeft gevonden, maar dat het zoeken daarnaar wordt voortgezet.

Op een andere houten lijst schrijft een ambtenaar uit de plaats Langya in de huidige oostelijke provincie Shandong over een speciaal kruid dat groeit op een ‘veelbelovende lokale berg’.

Volgens de archeologen achter het project blijkt uit de reacties van de ambtenaren dat het keizerrijk al in de vroegste periode een centrale macht kende die zich uitstrekte tot in de grensgebieden en verafgelegen dorpen.

LEES MEER: 6 redenen dat China een grootmacht werd

Mausoleum staat er nog

Zoals bekend kreeg Qin Shi Huangdi het levenselixer niet te pakken, maar een beetje onsterfelijk is hij wel geworden. Op zijn mausoleum werden namelijk meer dan 7000 terracottakrijgers neergezet, die er nog altijd staan.

Lees ook:

Archeologie

Miniterracottaleger opgegraven in China

2 minuten
Archeologie

Keizer aanbad de hemel

2 minuten
Archeologie

Onderzoekers: Grieken inspireerden tot het Chinese Terracottaleger

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg