(C) James O’Driscoll/Comparative Kingship/Queen’s University Belfast & Montage Skjold W/Shutterstock

Druïdetempels liggen verborgen onder de grond

Een bekend bolwerk in Noord-Ierland blijkt nu ook het centrum van een enorm tempelcomplex van druïden te zijn geweest.

Archeologen in Noord-Ierland hebben een tempelcomplex gevonden in County Armagh bij Navan Fort – een oud bolwerk en heiligdom, dat zijn wortels heeft in de Ierse druïdencultuur.

De vondst is niet zichtbaar met het blote oog, want de tempels liggen verborgen onder de Ierse grond. Een van de mensen achter de ontdekking is professor Patrick Gleeson van Queen’s University Belfast.

Samen met een groep archeologen heeft hij de omgeving bij Navan Fort in kaart gebracht met behulp van magnetische gradiometrie – een methode, waarmee wetenschappers met een apparaat verschillen in het magnetisme in de grond kunnen meten.

© Shutterstock

Druïden hadden een vinger in de pap

Tempels zijn enorm

Het resultaat van het onderzoek overtrof de stoutse verwachtingen van de archeologen.

Uit de metingen bleek namelijk dat er onder de grond bij Navan Fort vermoedelijk een aantal van de ‘grootste structuren liggen die überhaupt in het laatste millennium voor Christus en het eerste millennium na Christus zijn gebouwd’, aldus Patrick Gleeson.

Op basis van de vermoedelijke rol van Navan Fort als religieus heiligdom, voordat het christenom naar Ierland kwam, vermoedt Patrick Gleeson dat de structuren ‘enorme tempels’ moeten zijn geweest.

De wetenschappers hopen dat ze voldoende financiële middelen krijgen om echte opgravingen te doen, zodat ze de nieuwe vondst nader kunnen bestuderen.