Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix
Gezichten Amazone

Droogte legt mysterieuze stenen gezichten in Amazone bloot

De afgelopen maanden is het waterpeil in zijrivieren van de Amazone met wel 15 meter gedaald, waardoor opmerkelijke objecten van de inheemse bevolking van Brazilië aan het licht zijn gekomen.

15 meter.

Zoveel is het waterpeil in slechts een paar maanden gedaald in de zijrivieren van de Amazone nadat het noorden van Brazilië werd getroffen door de ergste droogte in een eeuw.

In de buurt van de stad Manaus heeft de rampzalige droogte echter ook iets opgeleverd.

Op de plek waar de rivieren Rio Negro en Solimões in de Amazone uitmonden, is het water zo sterk gedaald dat archeologen een aantal rotstekeningen hebben ontdekt die zich tot voor kort onder water bevonden.

Op de meeste staan menselijke gezichten, waarvan sommige glimlachen en andere een sombere uitdrukking hebben.

‘Deze plek drukt emoties en stemmingen uit – de gezichten zijn in rotsen gekerfd en hebben veel overeenkomsten met moderne kunst,’ zegt archeoloog Jaime de Santana Oliveira van het Braziliaanse Instituut voor Nationale Geschiedenis en Artistiek Erfgoed.

De pas ontdekte rotstekeningen zijn nog niet precies gedateerd, maar volgens Oliveira stammen de rotstekeningen uit de prekoloniale tijd.

‘Op basis van het bewijs dat we hebben van menselijke activiteiten in het gebied, denken we dat ze zo’n 1000 tot 2000 jaar oud zijn,’ aldus de archeoloog.

Gezichten Amazone

De pas ontdekte gezichten staan op een rots die zich tot voor kort onder de waterspiegel bevond.

© Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix

Dankzij eerdere ontdekkingen is al bekend dat de inheemse bevolking in dit gebied werktuigen heeft gemaakt. Mogelijk werden dezelfde gereedschappen gebruikt om deze rotstekeningen te maken.

Droogte is erger dan normaal

Droogte komt tussen mei en oktober veel voor rond dit deel van de Amazone, maar dit jaar is het erger dan normaal.

Volgens de Braziliaanse autoriteiten wordt de historische droogte veroorzaakt door een combinatie van klimaatverandering en het weersverschijnsel El Niño, dat grote schommelingen in temperatuur en regenval veroorzaakt in landen aan de Stille Oceaan.