Drones moeten cultuurschatten redden

Onontplofte bommen verhinderden archeologen voorheen om cultuurschatten in het Zuidoost-Aziatische land Laos te onderzoeken. Met drones kunnen ze nu dicht bij de explosieve gebieden komen.

Plain of jars, Laos

Dankzij dronetechnologie kunnen onderzoekers gedeelten van Plain of Jars in Laos te onderzoeken die voorheen ontoegankelijk waren.

© Australian National University

Australische onderzoekers gaan alternatieve methoden gebruiken om de moeilijk bereikbare Plain of Jars in Laos te onderzoeken.

Dit gebied wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische sites van Azië. Het bestaat uit 85 gebieden met duizenden stenen kruiken die tussen 500 v.Chr. en 500 n.Chr. in verband met begrafenisrituelen in de grond terecht zijn gekomen.

Drones geven toegang ondanks bommen

Slechts zeven van de 85 gebieden zijn opgegraven, omdat een donker hoofdstuk uit het verleden van Laos het onderzoek van de stenen kruiken door de wetenschappers bemoeilijkt.

Tijdens de Vietnamoorlog van 1964 tot 1971 regenden de Amerikaanse bommen neer over Laos. Zozeer dat geen land ter wereld vaker is gebombardeerd per inwoner.

Ongeveer een derde van dit grote aantal bommen, circa 80 miljoen, ontplofte nooit. Daarom is het niet geheel zonder risico om in dit kleine landje een spade in de grond te steken.

VR Arkæologi Plain of Jars Laos

Nu kunnen onderzoekers dicht bij de gebieden komen die anders te gevaarlijk zijn.

© Plain of Jars Archaeological Project /MIVP Cave2

Virtualrealitylandschap

De archeologen gaan nu moderne technologie gebruiken om het gebied te onderzoeken.

Met drones hebben ze de onbegaanbare gebieden gefilmd. Door de video’s te combineren met geofysische data en andere gegevens van eerdere opgravingen konden de onderzoekers een virtualrealitylandschap maken waarin ze zonder risico voor lijf en leden kunnen werken.

Het VR-landschap is tot nu toe alleen te zien in een ruimte in Melbourne, schrijft Live Science.