Drie fraaie sarcofagen gevonden in Egypte

De Egyptische autoriteiten hebben het resultaat van een grote opgraving bij de Vallei der Koningen getoond.

Er werd meer dan 300 kubieke meter puin verwijderd uit één ruimte om de sarcofagen bloot te leggen.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix

Vele maanden van graafwerkzaamheden bij de oude Egyptische regeringsstad Thebe hebben indrukwekkende vondsten opgeleverd. Zo zijn er twee sarcofagen aangetroffen in het enorme graf dat de naam TT33 heeft gekregen.

Met zijn 330 meter lange gangen is het graf groter dan veel koningsgraven. De pas ontdekte sarcofagen stammen uit de 18e Dynastie (1550-1292 v.Chr.), een belangrijk tijdperk in de Egyptische geschiedenis, met onder meer de vrouwelijke farao Hatsjepsoet en de ketterse koning Achnaton.

Een van de sarcofagen werd geopend in het bijzijn van de pers. De journalisten hadden geluk: er kwam een goed bewaarde mummie tevoorschijn toen het deksel werd geopend. Uit onderzoek bleek later dat het vermoedelijk om een vrouw gaat die mogelijk Pouya heette.

Ambtenaar lag tussen farao en koningin

TT33 behoort tot het uitgehouwen grafcomplex El-Assasif, tussen de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen. Laatstgenoemde waren voorbehouden aan farao’s en hun echtgenotes, maar in El-Assasif bij Luxor (het oude Thebe) werden hoge ambtenaren bijgezet. De vrouw was dan ook vermoedelijk lid van een familie die nauwe banden onderhield met de farao.

In een tweede graf in het El-Assasif-complex lag nog een sarcofaag, die was uitgesneden uit zwart hout en belegd met goud. Volgens hiërogliefen in de grafkamer was de dode de hogepriester Thaw-Inkhet-If.

Ook talloze grafbeelden gevonden

Er zijn ook meer dan 1000 kleine grafbeeldjes en een aantal maskers aangetroffen in het enorme grafcomplex. De mummies zullen nu in het laboratorium met onder meer röntgen onderzocht worden om meer te weten te komen over hun leven en dood.