Anadolu Agency
Hittieten skelet opgraving

Doorbraak: Skelet van Hittiet opgegraven

In Midden-Turkije hebben archeologen voor het eerst een skelet van een van de raadselachtige Hittieten gevonden.

Archeologen staan te juichen na de vondst van een 3500 jaar oude schedel en een bijbehorend dijbeenbot.

Deze skeletfragmenten zijn namelijk gevonden in de ruïnes van de oude stad Sapinuwa, die is gebouwd door de raadselachtige Hittieten.

‘Dit is een uiterst belangrijke vondst,’ aldus professor Aygül Süel van de Hitit Üniversitesi in Turkse media.

Raadsel van de Hittieten kan opgelost worden

Volgens haar zijn de beenderen van een jonge vrouw, die mogelijk lid was van de koninklijke familie van de Hittieten. Dat maakt de vondst baanbrekend:

‘Tot nu toe zijn er geen Hittitische koningsgraven of skeletten gevonden,’ zegt ze.

Dat komt omdat de Hittieten hun doden doorgaans cremeerden. Tot nu toe zijn er alleen botfragmenten gevonden, waar niet zo veel uit kon worden afgeleid.

Een koolstof 14-analyse moet een nauwkeurige datering van het skelet opleveren, terwijl een DNA-analyse kan aantonen waar de Hittieten oorspronkelijk vandaan kwamen.

Een machtig rijk

Sapinuwa, waar de skeletfragmenten zijn gevonden, was een van de grootste religieuze en administratieve centra van de Hittieten, en er zetelden meerdere koningen.

De Hittieten vestigden zich in de 21e eeuw v.Chr. in Anatolië en hadden rond 1400 v.Chr. een van de machtigste rijken van de bronstijd, dat grote delen van Klein-Azië en het huidige Libanon en Syrië beheerste en zelfs de Egyptische farao’s trotseerde.

Omstreeks 1180 v.Chr. werd het rijk onder de voet gelopen door een van zijn vele vijanden, en de Hittieten verdwenen even plotseling als ze waren verschenen.