Qalatga Darband ligt in het driehoekige gebied rechts achter de brug. 

© The British Museum

Door Alexander de Grote gestichte stad wordt eindelijk onderzocht

Vanwege onrust en politiek gedoe konden archeologen tientallen jaren lang de oude stad Qalatga Darband in Irak niet in. Maar nu zijn de opgravingen begonnen.

6 oktober 2017 door Nanna Apergis

Toen Alexander de Grote in de Slag bij Gaugamela de Perzische koning Darius III versloeg, was hij in één klap beroemd. 

Maar voorafgaand aan deze beslissende overwinning vocht Alexander de Grote andere veldslagen uit en stichtte hij een aantal kleinere steden. 

Een daarvan is Qalatga Darband in het noorden van het huidige Irak. 

Vanwege oorlog en politiek gedoe konden archeologen de stad lange tijd niet in om er onderzoek te doen, maar 50 jaar nadat de stad ontdekt is, zijn de opgravingen dan toch begonnen.

Welke historische persoon ben jij?

Beantwoord 14 vragen over jezelf en kom erachter op welke grote historische persoonlijkheid jij het meest lijkt in de ultieme persoonlijkheidstest van HISTORIA.

Drukke stad

De archeologen vonden onder meer aardewerk, overblijfselen van tempels en wijnpersen in het gebied. 

‘Het was een drukke stad op de route van Irak naar Iran. Je kunt je goed voorstellen dat de inwoners wijn schonken aan de soldaten die op doorreis waren,’ aldus archeoloog John MacGinnis van het British Museum in The Times.

Op basis van het gevonden aardewerk schatten de archeologen dat Alexander de Grote Qalatga Darband in 331 v.Chr. stichtte.

Oorlog maakte onderzoek onmogelijk

Al in de jaren 1960 werden de eerste aanwijzingen voor het bestaan van een oude stad gevonden toen een Amerikaanse spionagesatelliet iets zag liggen in het Zagrosgebergte.

De gegevens van de satelliet waren echter geheim, en pas in 1996, toen ze openbaar werden gemaakt, werden archeologen van het British Museum geattendeerd op de stad. 

Aanvankelijk werd onderzoek naar de stad belemmerd door oorlogen en andere conflicten. 

Nu is de situatie echter stabiel genoeg om archeologen van het British Museum naar de stad te laten afreizen.

De opgravingen gaan nog tot 2020 door.

Bekijk ook ...