Naar de huidige normen sprongen de Britten van de bronstijd op een bizarre manier om met de doden. Zo’n 4500 jaar geleden kregen die vaak een of meer botten van een ander mee het graf in.
Met behulp van koolstof 14-analyses stelden Britse onderzoekers vast dat sommige botten een stuk ouder zijn dan degene bij wie ze in het graf lagen.
Botten als relikwieën
‘Bronstijdmensen lijken de beenderen van belangrijke personen te hebben tentoongesteld. Het ging om familieleden, vrienden of wellicht vijanden. De botten waren een soort relikwieën die de herinnering aan de dode levend hielden,’ aldus een van de onderzoekers, professor Thomas Booth van de universiteit van Bristol.
CT-scans laten zien dat de botten zorgvuldig gereinigd zijn, bijvoorbeeld door het lijk op een vuur te verbranden of de botten een tijdje te begraven.
Skeletten werden tentoongesteld
Professor Joanna Brück, een van de onderzoekers, legt uit:
‘Terwijl sommige botten als grafgiften dienden, werden andere onder de vloer in het huis van de familie bewaard of zelfs tentoongesteld in het huis.’
Bij een bijzonder macaber geval werd een dijbeen van een voorouder zelfs als fluit gebruikt, volgens de onderzoekers.
Deze vondst werd gedaan bij de beroemde stenen cirkel van Stonehenge in Zuid-Engeland.
‘Er zijn aanwijzingen dat mensenbotten in de bronstijd niet met hetzelfde respect behandeld werden als nu,’ aldus Brück.