Brett Seymour & Larsson and Foley, PLOS ONE
Gribshunden specerijen

Deens koningsschip zonk met laadruim vol specerijen

De Deense koning Johan was op weg naar Zweden om de Unie van Kalmar te herstellen toen zijn schip Gribshunden in 1495 zonk. Nu blijkt uit onderzoek van het wrak dat de Zweden omgekocht moesten worden met specerijen.

De Gribshunden, het vlaggenschip van de Deense koning Johan, zonk in 1495 na een brand bij een Zweeds eiland. Het was een groot verlies, want aan boord bevonden zich schatten die de koning wilde gebruiken om de Zweedse regent over te halen de Scandinavische Unie van Kalmar in ere te herstellen.

Nu blijkt uit onderzoek naar de lading dat de koning indruk wilde maken met grote hoeveelheden specerijen. Twee historici van de universiteit van Lund analyseerden 3097 resten van 40 verschillende planten die in het wrak van de Gribshunden zijn gevonden. Maar liefst 86 procent ervan bleek afkomstig van destijds felbegeerde specerijen.

Bekijk de video van de blootlegging van de Gribshunden op de bodem van de Sont

De Society for Combat Archaeology maakte in 2015 deze video van de blootlegging van de Gribshunden, die al in 1971 was gevonden.

De Society for Combat Archaeology maakte in 2015 deze video van de blootlegging van de Gribshunden, die al in 1971 was gevonden.

Charmeoffensief mislukt

Onder de specerijen aan boord waren saffraan en zwarte peper. Deze waren zo kostbaar dat slechts de allerrijksten zich ze konden verloorloven.

‘Resten van saffraan, amandelen en hazelnoten bewijzen dat de koning deze extravagante voedingsmiddelen vaak at terwijl hij op zee was, en waarschijnlijk ook aan land,’ concluderen de historici.

Of het door het verlies van de Gribshunden en de specerijen kwam, weten we niet, maar het charmeoffensief van koning Johan in Zweden mislukte in 1495. Een paar jaar later keerde hij echter terug en herstelde hij de unie tussen Denemarken en Zweden met geweld.

Gribshunden tekening

De Gribshunden was met zijn 60 kanonnen en lengte van 35 meter vermoedelijk het grootste en modernste oorlogsschip toen het in 1486 gebouwd werd.

© Public Domain – Hans Holbein