Deze unieke hoofdbedekking is gemaakt om op de bronzen helm van de krijger gemonteerd te worden.

De echte Asterix gevonden in Engeland

Het graf van een hooggeplaatste Gallische krijger, die mogelijk in Engeland en Frankrijk tegen Julius Caesar vocht, doet archeologen versteld staan. Het wordt ‘het fraaiste krijgersgraf van Engeland’ genoemd.

9 augustus 2019 door Bue Kindtler-Nielsen

Een krijger uit de ijzertijd, die wellicht tegen de legionairs van Julius Caesar vocht, is opgegraven door archeologen in West Sussex in Engeland. De onderzoekers spreken van ‘het fraaiste krijgersgraf van Engeland’.  

Galliërs vochten tegen Caesar

Het skelet van de krijger was bijna vergaan, maar in het graf lagen nog wapens en andere uitrusting met Keltische tekens erop. Daarom denken de archeologen dat hij uit Gallië kwam. Het graf bevatte ook potten uit Normandië, die gedateerd zijn op circa 50 v.Chr. 

Ze stammen daarmee uit de laatste fase van de Gallische Oorlogen (58-50 v.Chr.), toen Julius Caesar Gallië met geweld tot een Romeinse provincie maakte. De Britten en Galliërs hielpen elkaar om de Romeinse dreiging het hoofd te bieden, en de archeologen denken dan ook dat de Gallische krijger mogelijk naar Engeland was overgestoken om strategieën te bespreken. 

Een andere theorie is dat de krijger een militaire leider was van koning Commius van Gallië, die in 51 v.Chr. met zijn mannen naar Engeland moest vluchten. 

Hoofdbedekking met gekleurd paardenhaar

De indrukwekkendste vondst uit het graf is een grote, met goud versierde hoofdbedekking, die mogelijk lokken gekleurd paardenhaar bevatte. Zo was de 172 centimeter lange krijger een indrukwekkende verschijning als hij op zijn paard zat. 

De voorwerpen zijn vanaf januari 2020 te zien in het ­Novium Museum in Chichester.

Bekijk ook ...