Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Haas Engeland godheid

Britten vereerden kippen en hazen als goden

Uit nieuw onderzoek blijkt dat kippen en hazen een bijzondere status kregen toen ze een paar duizend jaar geleden in Engeland werden ingevoerd.

Vlad Sokolovsky/Shutterstock

Toen kippen en hazen circa 2400 jaar geleden in de ijzertijd in Engeland werden ingevoerd, kwamen ze niet op het bord terecht. Integendeel: de exotische dieren werden als goden vereerd.

Dat concludeert een Brits onderzoeksteam na bewijzen te hebben gevonden dat de dieren zeer zorgvuldig en zonder tekenen van slacht werden begraven.

‘Als er nieuwe diersoorten in een cultuur worden geïntroduceerd, worden ze vaak verbonden met godheden,’ zegt hoogleraar Naomi Sykes van de University of Exeter tegen CNN.

Heilige dieren worden door Caesar genoemd

De ontdekking klopt met een opmerking van Julius Caesar in zijn werk over de Gallische krijgers:

‘De Britten achten het in strijd met de goddelijke wetten om hazen, kippen en ganzen te eten. Ze houden deze dieren wel voor hun eigen plezier.’

Volgens het onderzoek kwamen de kip en de haas waarschijnlijk tussen de 5e en 3e eeuw v.Chr. naar Engeland en werden ze al snel geassocieerd met lokale goden.

Zo vertellen Romeinse bronnen dat de krijger-koningin Boudicca voorafgaand aan een slag tegen de Romeinen een haas vrijliet om zeker te zijn van de overwinning.

Hongerige Britten gingen op jacht

In de Romeinse tijd waren kippen en hazen nog altijd heilig in Engeland, maar naarmate hun aantal toenam, werden ze steeds meer gegeten.

Na de val van het Romeinse Britannia in de 5e eeuw ging het aantal hazen en kippen drastisch omlaag, mogelijk doordat de mensen er jacht op maakten. Doodat er nog maar zo weinig over waren, kregen de dieren weer een bijzondere status.

Toen de Vikingen in het 2e millennium n.Chr. de macht overnamen in Engeland, werd de haas een delicatesse bij de adel. De kip werd een geliefd gerecht in de vastentijd, wanneer christenen geen dieren met vier poten mochten eten.

Lees ook:

Archeologie

De echte Asterix gevonden in Engeland

2 minuten
Archeologie

Metaaldetectormanie: Amateurs speuren naar Britse schatten

18 minuten
Taal

Gevleugelde woorden schreven geschiedenis

11 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg