Bier bracht stabiliteit in indianensamenleving

Jarenlang hebben Amerikaanse wetenschappers onderzocht hoe het Waririjk in Peru 500 jaar kon bestaan. Nu weten ze het: door bier.

Van 600 tot 1100 n.Chr. heerste het Waririjk in Peru. Daarmee behoort het tot de langst bestaande rijken van Zuid-Amerika. Onderzoekers van het Field Museum in Chicago ontdekten dat dit mogelijk was door grote hoeveelheden bier.

‘Deze studie helpt ons te begrijpen hoe bier leidde tot de vorming van complexe politieke organisaties,’ vertelt Ryan Williams, professor antropologie en leider van de onderzoeken.

Iedereen dronk het zure bier

In de Waristad Cerro Baúl in de bergen in het zuiden van Peru vonden Williams en zijn team eerder al resten van een brouwerij, waar chicha, het zure bier van de beschaving, werd gebrouwen.

Dit bier bleef een week goed en werd vooral gedronken op grote feesten, waar de hele lokale elite aanwezig was. Uit de hele omgeving kwamen mensen bij elkaar, en het bier werd geschonken uit een meter hoge lemen kruiken, die waren versierd met afbeeldingen van de goden en leiders van de Wari.

Volgens de onderzoekers smeedden de feesten een belangrijke band tussen de vele bevolkingsgroepen van het grote rijk.

Bier kon zelfs bij droogte worden gebrouwen

De onderzoekers hebben microscopische deeltjes van een bierkruik verwijderd en het oppervlak op molecuulniveau bestudeerd om restanten te vinden van het bier en vast te stellen waaruit dit bestond.

Het hoofdingrediënt was peperbes, een plant die zelfs bij droogte groeit. Daardoor konden de feesten van het Waririjk ook worden gehouden in bijvoorbeeld tijden van hongersnood.