Sara Juengst
Schedelhelm Ecuador baby

Baby’s droegen helm van kinderschedels

De deskundigen hebben zoiets nog nooit gezien. Ze nemen aan dat de helmen de dode baby’s moesten beschermen.

Archeologen in Ecuador hebben een ontdekking gedaan waarvan de meeste mensen koude rillingen zullen krijgen.

Tijdens opgravingen van een aantal 2100 jaar oude graven stuitten ze op het skelet van twee baby’s die een ‘helm’ op hadden gemaakt van de schedel van andere dode kinderen.

Schedelhelmen met vlees en al

De macabere vondst is beschreven in het tijdschrift Latin American Antiquity. Volgens het verslag waren de baby’s nog geen 18 maanden oud toen ze werden begraven.

Hun ‘schedelhelm’ is afkomstig van twee oudere kinderen, die op het tijdstip van overlijden tussen de 2 en 12 jaar oud waren.

Het verhaal wordt nog griezeliger, want volgens de onderzoekers zat er nog vlees op de schedels van de twee oudere kinderen toen die tot helm werden omgevormd.

De schedel van kinderen kan namelijk uit elkaar kan vallen als het alleen bot betreft, vertelt de hoofdauteur van het verslag, Sara Juengst van de University of North Carolina.

Mogelijke cultfunctie

De kinderen zijn gevonden op een plek die Salango heet, aan de kust van Ecuador, waar 2000 jaar geleden de zogeheten Guangala-cultuur bloeide.

De onderzoekers weten nog niet waaraan de kinderen stierven, maar ze denken dat de schedelhelmen een cultfunctie hadden en de baby’s moesten beschermen in het hiernamaals.