Autoverkoper vindt buitengewoon zeldzame munt

Een autoverkoper, een metaaldetector en een Angelsaksische aartsbisschop zijn de hoofdbestanddelen van een spectaculaire historische vondst in Engeland.

Dankzij de naam op de munt, Jænberht, is deze zeldzaam en kostbaar.

Eerst dacht de 53-jarige autoverkoper Ronnie Carlile dat hij een knoop had gevonden.

‘Hij lag maar een paar centimeter onder de grond,’ zegt hij over het kleine, ronde stukje metaal dat zijn metaaldetector aan het piepen bracht toen hij in september vorig jaar in het Engelse Sheldwich een bijeenkomst van metaaldetectorfanaten bijwoonde.

Maar toen hij met de vondst naar het Fitzwilliam Museum in Cambridge ging, was het al snel duidelijk dat het om iets waardevollers ging: een 1200 jaar oude Angelsaksische munt.

‘Om eerlijk te zijn was ik totaal verrast,’ zegt Ronnie Carlile.

Munt van de aartsbisschop

Op de munt staat de naam Jænberht, eind 8e eeuw de aartsbisschop van Canterbury.

Jænberht stond bekend om zijn slechte verhouding met Offa, de regent van het koninkrijk Mercia waar Sheldwich onder viel.

Op de meeste munten uit die tijd staat de naam van de koning. Omdat deze de naam van de aartsbisschop draagt, is hij buitengewoon zeldzaam. Er is slechts één keer eerder een gelijksoortige munt gevonden.

‘Het is het zeldzaamste wat ik ooit heb gevonden,’ aldus de enthousiaste autoverkoper.

Munt wordt geveild

Nu wordt de munt geveild, en de waarde is geschat op 12.000 Britse pond of een kleine 14.000 euro.

De veilig vindt plaats op 14 juni, en Ronnie Carlile deelt de opbrengst met de eigenaar van de grond waar hij de kostbare munt vond.