Artefact van middeleeuwse powervrouw gevonden

Een amateurarcheoloog heeft op een grasveld in Denemarken een uiterst zeldzame zegelstempel gevonden van een van de meest vooraanstaande vrouwen uit de 14e eeuw.

De bronzen zegelstempel is zeer goed bewaard gebleven. Waarschijnlijk werd hij verloren door Elisabeth Buggesdatter.

Er duiken steeds meer voorwerpen uit het verleden op uit de bodem, maar het komt niet vaak voor dat we weten van wie ze zijn geweest. Nog zeldzamer is het dat er een voorwerp wordt gevonden dat kan worden gekoppeld aan een bekende vrouw.

Toch was dat precies wat er gebeurde toen amateurarcheoloog Lasse Rahbek Ottesen een pasgemaaid grasveld in het Deense Jutland doorzocht. Hier vond hij een zegelstempel met de naam Elisabeth Buggesdatter – een van de machtigste Deense vrouwen van de 14e eeuw.

‘Ik zocht systematisch het veld af op glas en vuursteen en zag toen de zegelstempel liggen. Ik ben eerst 10 minuten in het gras gaan zitten om ervan te genieten en heb toen een foto naar het plaatselijke museum gestuurd,’ vertelt de blije vinder.

Dochter van Jutse rebel

Elisabeth Buggesdatter was de dochter van Niels Bugge, een van de rijkste mannen van het land en een van de leiders van de opstand van de Jutse adel tegen koning Waldemar IV halverwege de 14e eeuw.

Uit de schriftelijke bronnen die we over Elisabeth hebben, blijkt dat ze een machtige vrouw was. Zo verhandelde ze landgoederen en sprak ze op het ding – een volksvergadering die gewoonlijk was voorbehouden aan mannen en waar wetten werden aangenomen en recht werd gesproken.

Zegelstempel toonde authenticiteit aan

Dat een vrouw een zegelstempel had, was ook zeldzaam. Zegels werden gebruikt als bewijs van authenticiteit op onder andere handelsdocumenten. En er worden niet veel zegelstempels gevonden, omdat die na de dood van de eigenaar vaak werden vernietigd om fraude te voorkomen.