Archeologische schatten zitten wereldwijd metro’s in de weg
Metrobouwers en archeologen kunnen elkaar flink op de zenuwen werken bij de aanleg van nieuwe metrolijnen in grote steden wereldwijd. In Rome moeten ingenieurs en inwoners geduld betrachten, want de metrotunnel loopt keer op keer vertraging op.

Vorige week vond een Italiaanse archeoloog in Rome de resten van een afgebrand huis van 1800 jaar oud.
De ontdekking werd gedaan bij het graven van een metrotunnel. Archeologen waren enthousiast over de vondst, zoals ze ook extatisch waren toen ze begin vorig jaar een militaire kazerne vonden bij de metroaanleg.
De metrobouwers zijn echter minder enthousiast, want dergelijke vondsten staan garant voor vertraging.
Rome
Er wordt al sinds 2006 gewerkt aan de aanleg van een nieuwe, derde metrolijn in Rome voor de ruim 2,5 miljoen inwoners van de stad.
Maar telkens als archeologen op een vondst uit de oudheid stuiten, wordt het werk stilgelegd tot deze nader is onderzocht. Sinds 2006 zien de Romeinen dan ook regelmatig her en der in de stad borden met de tekst ‘Metro C-Archeological Investigation_’_ verschijnen.
Istanboel
De grootste stad van Turkije, die vroeger Constantinopel heette, staat op vele lagen cultuur.
De tunnel voor een nieuwe metrolijn moet daarom 30 meter onder de grond worden aangelegd om onder het niveau van historische ruïnes te komen.
Schachten en liften hiernaartoe lopen echter wel dwars door het archeologische mijnenveld, en dat heeft tot op heden geleid tot vier archeologische opgravingen op het traject.