Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock & Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project
Cultuur - Archeologie

Archeologische schatten zitten wereldwijd metro’s in de weg

Metrobouwers en archeologen kunnen elkaar flink op de zenuwen werken bij de aanleg van nieuwe metrolijnen in grote steden wereldwijd. In Rome moeten ingenieurs en inwoners geduld betrachten, want de metrotunnel loopt keer op keer vertraging op.

Vorige week vond een Italiaanse archeoloog in Rome de resten van een afgebrand huis van 1800 jaar oud.

De ontdekking werd gedaan bij het graven van een metrotunnel. Archeologen waren enthousiast over de vondst, zoals ze ook extatisch waren toen ze begin vorig jaar een militaire kazerne vonden bij de metroaanleg.

De metrobouwers zijn echter minder enthousiast, want dergelijke vondsten staan garant voor vertraging.

Rome

Er wordt al sinds 2006 gewerkt aan de aanleg van een nieuwe, derde metrolijn in Rome voor de ruim 2,5 miljoen inwoners van de stad.

Maar telkens als archeologen op een vondst uit de oudheid stuiten, wordt het werk stilgelegd tot deze nader is onderzocht. Sinds 2006 zien de Romeinen dan ook regelmatig her en der in de stad borden met de tekst ‘Metro C-Archeological Investigation_’_ verschijnen.

Istanboel

De grootste stad van Turkije, die vroeger Constantinopel heette, staat op vele lagen cultuur.

De tunnel voor een nieuwe metrolijn moet daarom 30 meter onder de grond worden aangelegd om onder het niveau van historische ruïnes te komen.

Schachten en liften hiernaartoe lopen echter wel dwars door het archeologische mijnenveld, en dat heeft tot op heden geleid tot vier archeologische opgravingen op het traject.

Een van de scheepswrakken (ca. 11e tot 13e eeuw) uit het Byzantijnse Rijk die archeologen hebben ontdekt. Mede door deze vondsten heeft de aanleg van de metro vier jaar vertraging opgelopen.

© Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project

Athene

In Athene wordt al sinds de jaren 1990 aan de metro gebouwd. En al die tijd hebben archeologen hun zorgen geuit over mogelijke beschadigingen aan historische vondsten tijdens het werk.

Als gevolg daarvan zijn er archeologen vooruitgestuurd. En vervolgens hebben ze zes jaar samengewerkt met de metrobouwers om archeologische vondsten te beschermen en bewaren.

Op een oppervlakte van 70.000 m2 zijn 30.000 voorwerpen gevonden, en er is zelfs een heel museum voor de vondsten ingericht.

Keulen

De vierde stad van Duitsland dacht dat een tunnel van 4 kilometer een haalbaar project zou zijn.

Het werk ontwikkelde zich echter tot het grootste archeologische project dat de stad ooit heeft gekend en duurde zes jaar (2004-2010). Er kwamen namelijk allerlei voorwerpen tevoorschijn uit de Romeinse periode van de stad.

De wetenschap bepaalde het tempo van de werkzaamheden, en zo’n 100 wetenschappers en technici werkten samen om zo veel mogelijk schatten te redden.

Lees ook:

Schattenjacht

Twee landen zoeken naar wrak met krankzinnige schat aan boord

3 minuten
Culturele persoonlijkheden

Dit zijn de meest onbekwame erfgenamen aller tijden

6 minuten
Amerikaanse presidentsverkiezingen

Maak kennis met alle presidenten van de VS

12 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg